sreda 12. novembar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Albanci idu kroz „crveno“

PRIŠTINA POD PRITISKOM ZAPADA DA PRIHVATI USLOVE SRBIJE ZA RASPOREĐIVANJE EULEKSA

Albanci idu kroz „crveno“

Jeremić se opet sastao sa Milibandom i poručio da Beograd ne odustaje od tri zahteva KUČI: Nećemo ugroziti Ustav i teritorijalni integritet Kosova, a Zapad će to razumeti

BEOGRAD - EU i SAD imaju 48 sati da pritisnu Prištinu da prihvati srpske uslove za rekonfiguraciju Unmika, pošto će, juče odložena sednica SB UN o Kosmetu, verovatno biti već krajem nedelje. Specijalni predstavnik EU Piter Fejt poručio je albanskom rukovodstvu da „rizikovanje suvereniteta Kosova nije prihvatljivo“, ali je „neophodno naći formulu za efikasno raspoređivanje Euleksa na celom Kosovu“. Pa ipak, zvaničnici članica Kontakt grupe, koji su sa Prištinom bezuspešno razgovarali i prethodnih dana, suočili su se juče sa novim zidom - Albanci su zapretili svojim „crvenim linijama“.
- Nećemo praviti kompromis koji ugrožava Ustav i teritorijalni integritet Kosova. To je naša crvena linija. Nudili smo predloge koji poštuju Ahtis arijev plan - izjavio je juče zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči, koji veruje u razumevanje međunarodne zajednice.

Albanski analitičar Azem Vlasi kaže za Glas da je sada red da se Brisel izjasni šta hoće - „Euleks po Ahtisarijevom planu, ili neki drugi“.
- Svaki predlog koji zadovoljava Beograd samo da bi obesmislio kosovske institucije neprihvatljiv nam je. Jeremić je rekao da je šest tačaka sahrana Ahtisarija i neshvatljivo nam da je bilo ko sa Zapada za to zainteresovan. Neka SB UN zaseda krajem nedelje. Pa šta?! Nema odluka bez Prištine - kaže Vlasi.

Ipak, albanski mediji tvrde da od cele Kontakt grupe, imaju razumevanje samo SAD, da su Nemačka i Britanija rezervisane, ali još nisu rekle da je plan neprihvatljiv, Italija ga je eksplicitno podržala, dok je Francuska čak poslala Erika Šavalijea da primora Prištinu na popuštanje, prenosi Koha ditore. I iz Brisela nezvanično poručuju da će Albanci morati da popuste, a pominje se i da ćemo u petak, na Ist Riveru imati odluku o razmeštanju Euleksa.

AMERIKA NAHUŠKALA ALBANCA

- Neformalnu vlast na Kosovu drži pet-šest međunarodnih kancelarija i sa njima moramo da uspostavimo kontakt. A EU gubi kredibilitet jer nije postigla održiv dogovor. Priština je odbacila nova pravila za Euleks samo petnaest minuta posle sastanka sa predstavnikom SAD - istakao je državni sekretar za Kosmet Oliver Ivanović i dodao da je sednica SB UN odložena, jer Beograd i Unmik nisu postigli dogovor, pa je i otpor među Albancima bio veći.

KRIMINALCI  ZA AHTISARIJA

- Prištini se ne sviđa što su prihvaćeni naši zahtevi. Hoće odlaganje rekonfiguracije i smatra da međunarodna mirovna misija treba da stvori nezavisnost. Iza toga stoji kriminalna struktura koja neće sređivanje policije, granice, sudstva, sprečavanje šverca i borbu protiv kriminala - objasnio je Mihajlović.


Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio, posle susreta sa britanskim kolegom Dejvidom Milibandom u Londonu, s kojim se, inače, prethodne nedelje sreo u Beogradu, da je „naročito važno da SB zaseda što skorije, verovatno krajem nedelje“, kao i da međunarodno prisustvo mora biti statusno neutralno, rekonfiguracija sprovedena u skladu sa Rezolucijom 1244, Ustavom Srbije i uz potvrdu SB UN.

- Srbija može da uslovljava, jer joj je pregovarački kapacitet narastao kada je Generalna skupština UN usvojila zahtev da se Sud pravde izjasni o Kosovu - rekao je juče šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović, dok je Nada Kolundžija iz DS-a izjavila da Euleks nije priznavanje Kosova, već način da se poboljšaju životni uslovi „pod jasnim uslovima Srbije“.

Dodala je da na raspoređivanje Euleksa reaguju samo Hašim Tači, Vojislav Koštunica i DSS.

- Pitanje je kako su se oni našli na istoj strani sa Tačijem i šta to onda, zapravo govori o tim napadima - rekla je ona.
A lider NS Velimir Ilić veruje da ovi pregovori uvode Euleks na „na mala vrata“ i ruše srpski Ustav. Predsednik Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić smatra da je dobro što tražimo dokumentovanu formu dogovora, kao garant da ne bude slobodnih tumačenja.

Komentari

albanci kroz 'crvenu' ???
a koliko puta su otisli i prosli vi, srbe kroz crvenu?
pa doslo do embarga, pa sankcije pa bombardovanje, pa hag i sudenje za genocid itd.
barem albanci ne vjeruju da ce biti bombardovanje, jer nestace najpoznatija i najjaca vojna baza u evropi, to jest bondstil (a oni da se povuce, treba planove, vreme i novca).
vi srbi tako treba da budete, da idete dobro, pa fino, sa poznatim drzavama, a kada vi smatrate da za njih vec nema nazad, vi tada okrenite vasu 'stranicu'.

jeste culi da je u prishtini, otvoren fakultet politickih nauka ?

Ovo mi zvuci,kao vic. Isli mis i slon preko mosta, a mis kaze: "Ala tutnjimo"!
Vasa politika je vec dobro poznata svima na zapadu, gde vas politicari podnose, a narod mrzi! Raspitajte se malo, pa cete doznati.
Ucinili ste nam zlo za narednih 100 godina, ali da znate da je Bog spor, ali dostizan!

Hahahaha, pa sta ako je otvoren fakultet? Jel' to neki uspeh?

Uostalom, ko moze da razume ovo sto si napisao, "Mr. Companion?"

Vidis Siptar kako znas da nabrojis nepravde koje su nacinjene prema nama Srbima.
Sta mislis tek sta ce biti sa vama krvolocima?

Azem Vlasi neka se pokrije po usima i zasuti, jer njegovu proslost ne mogu da operu sva mora svta. Bio je Titov miljenik i prvi omladinac Jugoslavije, bratstvo i jedinstvo su mu bila ideoloska vodilja, a danas imamo jednog iredentistu koji ce i to prodati ako bude morao. Neznam kako netko u opste moze da veruje takovim ljigavcima bez morala i karaktera. A sto se tice Ahtisarijevog plana pa svi znamo da je 4 puta obaran u SB UN i neznam kako netko u opste moze da se poziva na taj plan koji je definitivno odbacen. Nepostivanje te odluke ne postuje se ni UN icela organizacija. Ja mislim da ovo moze da resi samo Giovani.

Sad kad smo čuli šta je gospođa Nada o tome rekla, možemo lepo da zatvorimo novine, ugasimo svetlo i odemo u krevet. Sve je ona kristalno jasno objasnila, sad nam je puklo pred očima i po mozgu.

Sve je to igra da se narodu zamazu oci, jer su zuti prodali Kosovo za vizu.

Prodali su ga tvoji 1999 god.

Albanci mogu da pricaju sta hoce oni su trazili sami i potpisali nadgledanost tako da tu nema crvene linije vec moraju da rade onako kako im se naredi .A to sto se oslanjaju na nekakav suverenitet i ustav to mogu da obese macki o rep jer oni nisi clanica UN-a sto i nikada nece ni postati .Srbija je bila jeste i bice vlasnik teritorije KIM kao svoje Juzne Pokrajine.

Fakultet u Pristini?Mogu da zamislim sta vas tamo uce...da ste Ilirci?Jel tako?Da ste naj stariji narod u Evropi...neki evropski indijanci?!Kako jednostavno ne shvatate da nepravda nemoze nikad dugo da opstane?Doci ce vreme kad ce te da molite za pregovore...