utorak 12. jul 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Održana komemoracija u Potočarima

Održana komemoracija u Potočarima

SARAJEVO- Verskim obredom i sahranom 613 identifikovanih žrtava u Memorijalnom centru u Potočarima obeležena je 16. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

Među sahranjenima su i posmrtni ostaci najmlađe srebreničke žrtve Nasiba Muhića, koji je imao 11 godina kada je ubijen. U Potočarima se juče okupilo oko 40 hiljada ljudi, među kojima su bili članovi porodica žrtava, visoki zvaničnici BiH i Federacije BiH, hrvatski predsednik Ivo Josipović, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, zamenik turskog premijera Bulent Arinč, američki ambasador u BiH Patrik Mun, kao i članovi diplomatskog kora.

Nastradalima je poštu odao i položio venac spomen-obeležje Miladin Dragičević, izaslanik predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika. Komemoraciji su prisustvovale i "Žene u crnom" iz Beograda. Visoki domaći i međunarodni zvaničnici poručili su danas iz Potočara da se srebrenička tragedija ne sme ponoviti i da oni koji negiraju genocid u Srebrenici ili ga minimiziraju ometaju proces pravde i pomirenja.

Komemorativni skup u Potočarima protekao je mirno i bez incidenata. Skup je zajednički obezbeđivalo nekoliko policijskih agencija u BiH. U julu 1995. godine srpske snage zauzele su Srebrenicu i tada je ubijeno gotovo osam hiljada Muslimana, uglavnom muškaraca i mladića. Bivši komandant Vojske RS general Ratko Mladić optužen je pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici. Uhapšen je 26. maja u Srbiji, a 31. maja izručen Tribunalu.

Ključne reči: