ponedeljak 12. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Obeležena 15. godišnjica zločina u Srebrenici

Obeležena 15. godišnjica zločina u Srebrenici

SREBRENICA - U Potočarima kod Srebrenice juče je, u prisustvu brojnih zvaničnika, uključujući i predsednika Srbije Borisa Tadića, održan komemorativni skup povodom 15. godišnjice od stradanja Bošnjaka u tom mestu 1995. godine.

Predsednik Tadić, koji je po drugi put prisustvovao komemoraciji u Potočarima, položio je venac u Memorijalnom kompleksu i poručio da neće odustati od traganja i hapšenja preostalih krivaca za ovaj zločin.

Tadić je naglasio da ova stranica istorije ne može biti zatvorena sve dok ne budu osuđeni svi oni koji su za to krivi.

Na ulazu u Memorijalni kompleks predsednik Srbije se susreo sa tri majke žrtava ratnog zločina u Srebrenici koje su mu rekle da im "mnogo znači što je danas došao u Srebrenicu".

U Memorijalnom kompleksu juče je sahranjeno 775 srebreničkih žrtava, a vence su položili i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici opštine Srebrenica i drugi.

Sahranu 774 Bošnjaka, i jednog katolika, koji je sahranjen po verskom katoličkom obredu, predvodio je poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Komemoraciji su prisustvovali i premijer Turske Redžep Tajip Erdogan, predsednik Slovenije Danilo Tirk, delegacija SAD, predvođenja američkim ambasadorom u biH Čarslom Inglišom, šef diplomatije Francuske Bernar Kušner, generalni sekretar Saveta Evrope Tornbjorn Jagland i drugi.

Ingliš je pročitao poruku američkog predsednika Baraka Obame u kojoj se navodi da je dužnost da se pamti šta se desilo u Srebrenici i spreči da se zločin ponovi. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da je dužnost da se ustanovi istina i da oni koji su učestvovali u zločinu budu kažnjeni i poručio da treba pozdraviti svaki iskreni napor da se pobedi zlo i mržnja.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je svaki rat loš, a da je najgori onaj među ljudima koji dele istu kulturu i korene.

Obraćajući se okupljenima, Erdogan je naglasio da je bila časna odluka Skupštine Srbije da usvoji Deklaraciju kojom se osuđuje zločin u Srebrenici, kao što je časno i to što je predsednik Srbije Boris Tadić došao u Potočare.

Predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić poručio je da samo istina i pravda, kao i dovođenje odgovornih pred lice pravde, mogu umiriti "Srebrenicom umrljanu savest čovečanstva".

On je istakao da je tragično da se pojedinci u međunarodnoj zajednici prema onima koji poriču zločine u BiH odnose, kako je naveo, otprilike na isti način na koji su odnosili prema izvršiocima tih zločina.

Predsednik i premijer Republike Srpske, Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik nisu prisustvovali komomoraciji u Potočarima.

Komemoraciji je prisustvovala potpredsednica Vlade Jasna Brkić, ministar za izbeglice i raseljena lica Omer Branković i savetnik premijera Miladin Dragičević.

Komentari

Nadam se da ce se svi pojaviti u Bratuncu i odati pocast srpskim zrtvama koji su ubijeni od ruku onih kojima je juce odavana pocast u Potocarima.

Dzaba se nadas Gorane, kad svih ovih godina nisu dolazili - nece ni sad. Ne interesuje njih istina, njih vodi samo goli interes.

I ja se potpuno slazem sa prethodnim komentarom.
A zasto ovaj list ne prenosi vesti iz RS da ce se parastos u Bratuncu odrzati uz najvece pocasti iz RS u prisustvu jereja SPC i predsednika Dodika?

Nazalost to se nije desilo, jer niko nevidi i ne priznaje nase zrtve, jedna velika sramota da Boris odaje postu njihovim zrtvama a za nase oni nece ni da cuju. Sta se desilo u Tuzli kad su pokusali da stave spomen plocu vojnicima JNA koje su pobili mucki .. pljuvali su i sutali bukete okolo (pogledajte na youtube) a mi njima postu odajemo ...

Cetiri katastrofalne greske:

1. odlazak na mesto gde masovnog zlocina prema muslimanima nije bilo, odlazak u Srebrenicu daje legitimitet Hagu i Briselu da poniste RSrbsku kao genocidnu tvorevinu!
2. slizavanje sa premijerom turske po pityanju Srebrenickog "genocida", a taj isti turcin nikada nije priznao, izvinio se ili javno kritikovao, pravi genocid kgoga su turci 1915 godine pocinili nad Jermenskim narodom i to 1.5 miliona!!!! Pa da su Srbi zaista a NISU pobili veliki broj muslimana od 8 000 koliko se pripisuje, on ne bi smeo ni da se pojavi
3. dozvoliti turskoj da se preko Raske vrati na balkan
4. Onog momenta kada je turska priznala odcepljenje KiM, tada je odmah Srbska vlada morala da prizna Kurdistan u turskoj kao nezavisnu drzavu!!!!