subota 12. jun 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Martonji razgovarao sa srpskim zvaničnicima

Martonji razgovarao sa srpskim zvaničnicima

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić razgovarali su sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Janošem Martonjijem.

Šef mađarske diplomatije sastaće se i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Martonji, koji boravi u poseti Beogradu, juče se sastao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Vukom Jeremićem.

Martonji je tom prilikom izjavio da se njegova zemlja zalaže da što pre počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da se kandidatura za članstvo Srbije u EU što pre pošalje Evropskoj komisiji.

Šef mađarske diplomatije rekao je da je veoma važno da sve zemlje Zapadnog Balkana i dalje nastave približavanje EU.

"Mađarska je u Evropskoj uniji i naša je obaveza da pomažemo drugim zemljama u regionu na tom putu", naglasio je Martonji.

Martonji, kome je ovo prva zvanična poseta nekoj stranoj državi od postavljenja na funkciju ministra spoljnih poslova, 29. maja, rekao je da je u Srbiji bio pre deset godina, posle 5. oktobra 2000. godine i demokratskih promena.

Zvaničnici su se složili da se do kraja godine, a pre nego što Mađarska preuzime predsedavanje Unijom, održi sastanak vlada dveju zemalja.

Na tom sastanku će biti reči o ekonomskim odnosima, trgovini, investicijama, kulturi, manjinama i ostalim pitanjima, rekao je Martonji, izrazivši nadu da će taj sastanak biti uspešan.