četvrtak 12. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Počela pretraga lokacije Žilivode na Kosmetu

Počela pretraga lokacije Žilivode na Kosmetu

PRIŠTINA - Pretraga lokacije Žilivode gde se, kako se sumnja, nalaze posmrtni ostaci nestalih sa Kosova i Metohije nastavljena je danas, izjavila je porptarol Euleksa Irina Gudeljević.

"Eksperti Odeljenja za sudsku medicinu Ministarstva pravde su u saradnji sa pripadnicima Bezbednosnih snaga Kosova nastavili ispitivanje ugljenopkopa kod sela Žilivode u blizini Vučitrna (u potrazi za ostacima nestalih)", rekla je  Gudeljević i dodala da će pretraga te lokacije trajati četiri meseca.

Ranije je rečeno da se sumnja da se na lokaciji Žilivode, na jednom kopu uglja na dubini većoj od 25 metara, nalaze posmrtni ostaci 26 nestalih Srba, među kojima i tela devet rudara ugljenokopa Belaćevac koji su kidnapovani 1998. godine. Pretraga lokacije Žilivode počela je u avgustu prošle godne, ali je prekinuta zbog loših vremenskih uslova. Nadležni u Beogradu traže da počne deminiranje i istraživanje i na lokaciji Košare na kojoj se, kako se pretpostavlja, nalaze posmrtni ostaci Srba i pripadnika nealbanskih zajednica.
Juče je u istom cilju sprovdena istraga Livočkog jezera kod Gnjilana, ali nisu pronađeni nikakvi posmrtni ostaci. Euleks je saopštio i da će tim Odeljenja za sudsku medicinu biti spreman da ode i ponovo ispita tu lokaciju "ukoliko bude imao bolje informacije".
U vezi rasvetljavanja sudbine nestalih Albanaca očekuje se i nastavak provere lokacije Rudnice kod Raške. Na Kosovu i Metohiji se 1.821 osoba vodi kao nestala, od kojih je 526 Srba. Euleks je podsetio da su se eksperti te misije koji su se pridružili Odeljenju za sudsku medicinu u decembru 2008. godine sproveli više od 270 operacija na terenu u kojima je pronađeno 135 posmrtnih ostataka nestalih.