četvrtak 12. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc: Srbija mora više

Bramerc: Srbija mora više

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija nastaviti istrage sve dok ne završi saradnju sa Haškim tribunalom, što podrazumeva i lociranje i hapšenje optuženih za ratne zločine Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Nema alternative hapšenju haških begunaca, izjavio je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Mi se ponašamo kao da su oni u Srbiji i uhvatićemo ih ukoliko se tu nalaze, rekao je Tadić novinarima, posle razgovora sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom i naglasio da su Srbija učesvovati u njihovom hapšenju i ukoliko nisu na teritoriji Srbije.

Predsednik Srbije nije želeo da spekuliše kakav će biti izveštaj Bramerca pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija i takođe nije želeo da dovodi u vezu dalje korake Srbije ka Evropskoj uniji i Bramercov izveštaj.

"Smatram da treba da učinimo sve što možemo i po pitanju statusa kandidata i po pitanju hapšenja begunaca. Srbija to i čini. Neću da spekulišem ni o kakvim datumima. Ovu godinu treba ispuniti radom na oba polja. Imamo šansu da postignemo uspeh u vezi oba pitanja", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da bi hapšenje Mladića i Hadžića dalo Srbiji dodatnu moralnu snagu i međunarodni kredibilitet kada je reč o istrazi o navodima iz Martijevog izveštaja.

"Zabrinut sam zbog najava o formatu istrage u vezi sa ilegalnom trgovinom ljudskim organima koji dolazi iz više političkih centara", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, to što se istraga formatira tako da se smanjuju šanse za njen uspeh izazva veliku zabrinutost.

"Od funadamentalnog značaja je da ta istaga bude nezavisna. Srbija nema primedbe na učešće Euleksa u istrazi, ali prosta  logika je da ta misija ne može imati mandat na teritorijama svih zemalja koje bi trebalo da budu obuhvaćene istragom, rekao je Tadić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti da insistira na tome da UN imenuje nezavisnog istražitelja i da neće odustati od toga.

Nema alternative hapšenju haških begunaca, izjavio je danas glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Bramerc je rekao da je glavno pitanje njegovih razgovora u Beogradu bilo izostanak hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Srbija mora i može učiniti više, naglasio je Bramerc.

Bramerc su konstatovali da se saradnja Srbije i Tribunala odvija profesionalno i bez poteškoća, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

Bramerc je, kako se navodi, rekao da u saradnji Srbije s Tribunalom i dalje ostaje otvoreno pitanje lociranje i predaja preostale dvojice begunaca (Ratka Mladića i Gorana Hadžića), što će biti istaknuto i u njegovom predstojećem redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN.

U saopštenju se navodi da dobra saradnja Srbije i Haškog suda obuhvata dostavljanje dokumentacije, pristup arhivama državnih organa i svedocima, kao i svim drugim tehničkim aspektima saradnje za koje je nadležan Nacionalni savet.

Tokom sastanka je istaknuto da nema nijednog zahteva Tužilaštva Haškog tribunala na koji nije odgovoreno u predviđenom roku, a obe strane su izrazile uverenje da će se ovakav trend nastaviti i u budućnosti.