ponedeljak 12. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srđa Popović: Ubistvo Đinđića deo plana za novi 5. oktobar

Srđa Popović: Ubistvo Đinđića deo plana za novi 5. oktobar

PODGORICA - Advokat Srđa Popović izjavio je da je postojao plan da premijer Srbije Zoran Đinđić bude ubijen, da se Jedinica za specijalne operacije (JSO) izvede na ulice i napravi novi "5. oktobar", koji bi lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu "izvikao" za predsednika, a Nebojšu Čovića za premijera koncentracione vlade.

Iz izjava svedoka-saradnika jasno je da je postojao ovaj plan. Vanredno stanje, uvedeno posle pogibije Zorana Đinđića, ih je u tome sprečilo. To je osujetilo ceo plan, rekao je Popović za portal Analitika.

Popović je ukazao da je nedavno podizanje optužnice za oružanu pobunu JSO i istovremeno povlačenje krivične prijave protiv Vojislava Koštunice, koju je on podneo 2010. godine, "sramota srpskog pravosuđa".

U Srbiji očigledno ne postoji volja da se razjasni politička pozadina ubistva srpskog premijera i da se to pitanje jednom za svagda reši, ocenio je Popović. I ove godine uoči 12. marta, na devetu godišnjicu njegove smrti, a i izbori su blizu, procenjeno je da bi tu temu trebalo staviti na dnevni red i reći - evo, radimo, trudimo se, nešto smo rešili, a u suštini, nisu rešili ništa, istakao je on.

Optužili su one koji su već optuženi, rekao je Popović, a one koji su u krivičnoj prijavi majke i sestre Zorana Đinđića označeni kao moguća politička logistika, te su oslobodili. Po njegovom mišljenju, u tome je najveća krivica Demokratske stranke, koja od svog osnivanja vodi politiku u čijoj osnovi je ambivalencija.

"Uvek su bili i riba i devojka", rekao je Popović.