ponedeljak 12. mart 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Raspisivanje izbora u utorak

Raspisivanje izbora u utorak

Izbore za narodne poslanike raspisaće predsednik Srbije Boris Tadić, a pokrajinske i lokalne predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović

BEOGRAD - Parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori biće raspisani u utorak 13. marta, a trebalo bi, kako se pominje u javnosti, da budu 29. aprila ili 6. maja.

Izbore za narodne poslanike raspisaće predsednik Srbije Boris Tadić, a pokrajinske i lokalne predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović.

Parlamentarni izbori moraju da budu raspisani 90 dana pre isteka mandata Skupštine. Prethodni parlamentarni i lokalni izbori održani su 11. maja 2008. godine, a parlament je konstituisan 11. juna.

Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti žene.

Političke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, počev od prvog na listi.

Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka.

Predstojeći parlamentarni izbori biće deveti od uvođenja višestranačja u Srbiji. Od 1990. godine do sada parlamentarni izbori održani su osam puta, a samo u dva slučaja su bili redovni, dok su ostali bili vanredni. Uoči raspisivanja parlamentarnih izbora, u Srbiji je bilo 87 registrovanih političkih partija.