petak 11. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Spremni za okršaj

KONTRATUŽBA SRBIJE PROTIV HRVATSKE MOGLA BI USKORO DA BUDE PODNETA SUDU U HAGU

Spremni za okršaj

Dok Stipe Mesić najavljuje proslavu pravoslavnog Božića u Prizrenu i u vreme kada hrvatski advokati u Hagu pozivaju Vojvodinu da se otcepi, Srbija najavljuje odgovor na tužbu koju je Hrvatska podnela Međunarodnom sudu pravde za navodni genocid

BEOGRAD - Dok predsednik Hrvatske Stipe Mesić najavljuje proslavu pravoslavnog Božića u Prizrenu i u vreme kada hrvatski advokati u Hagu pozivaju Vojvodinu da se otcepi, Srbija najavljuje kontratužbu protiv suseda kao odgovor na to što su nas Hrvati tužili Međunarodnom sudu pravde za navodni genocid.

Todorović: Probijeni rokovi

Radikal Dragan Todorović smatra da su svi rokovi da doskočimo Hrvatima već odavno probijeni.
- U Srbiji već devet godina imamo marionete na vlasti koje sve rade po nalogu Zapada. Umesto da je Srbija sve učinila da hrvatska vlada odgovara za ono što su nam ustaše na čelu s Pavelićem uradile tokom Drugog svetskog rata, Boris Tadić je otišao u Hrvatsku i izvinio im se. Ko je verovao da su Hrvati odustali od svoje težnje da unište Srbe taj je ili budala ili diletant - ocenjuje Todorović.

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, kaže za Glas javnosti da je kontratužba protiv Hrvatske za genocid u završnoj fazi i da će biti podneta znatno pre sudskog roka, koji ističe u martu iduće godine.
- „Veritas“ je završio deo koji se odnosi na suštinu kontratužbe - na srpske žrtve iz rata od 1991. do 1995. godine. NJome su obuhvaćene likvidacije Srba i posle okončanja rata u Hrvatskoj, sve do 1998. godine. I posle završetka rata ubijali su Srbe koji su ostali u Krajini, a sve to se sporadično nastavilo do današnjih dana. Ako bude, a verujem da hoće, osuđujuća presuda za etničko čišćenje, onda će to imati uticaja na glavni pretres pred MSP - objašnjava Štrbac.

Da Srbija ima „keca u rukavu“ tvrdi i Vuk Jeremić, ministar inostranih poslova.
- Osim ovog procesa koji trenutno vodimo u Hagu, mogu reći da se punom parom spremamo za ono što nas očekuje u bliskoj budućnosti - najavljuje Jeremić.

Lider NS Velimir Ilić smatra da je sramota što mnogo ranije nismo podneli tužbu protiv Hrvata.
- Samo ono što su nam napravili u „Oluji“ je dovoljno da ih dobijemo na sudu. Ako ima pravde, trebalo bi da naša kontratužba da rezultate. Ipak, ako sudovi budu sudili politički, onda nam ništa ne vredi - ukazuje Ilić.

Aleksandar Jugović, direktor SPO, optimista je kada je u pitanju ishod srpske kontratužbe.
- Pošto je Hrvatska odbila da povuče tužbu protiv Srbije i pošto se svakog dana njeni državni funkcioneri takmiče u mešanju u unutrašnja pitanja Srbije, na njihovu tužbu Srbija mora odgovoriti kontratužbom. Ona bi morala da obuhvati sve hrvatske zločine, počevši od ustaških u NDH, pa do „Bljeska“ i „Oluje“. Bez velikih teškoća dokazaćemo monstruozne zločine u Jasenovcu, Jadovnu, Koričkoj jami i na svim ostalim mestima gde su ustaše ubijale nevine Srbe, Jevreje i Rome. Lako ćemo dokazati etničko čišćenje počinjeno od Hrvatske 1995. godine u „Oluji“, kada je pola miliona Srba proterano, a na hiljade ubijeno. Treba li da pominjem da Hrvatska to etničko čišćenje slavi kao svoj nacionalni praznik - kaže na kraju Jugović.   

Komentari

ako Hrvatska tuzi Srbiju, za rat za koji sama Srbija kaze da u njemu nije ucestvovala i koji je vodjen na teritoriji Hrvatske, onda i Hrvatska ima osnova da ponovo tuzi Srbiju, ovoga puta radi zlocina Milana Nedica, predsednika vlade iz 1941-45, a ciji pravni naslednik je danasnja Srbija. Pa Nediceva slika i dan danas visi u skupstini Srbije. Kao sto ne zastareva Jasenovac, tako i zlodela Nedicevih zandara ne zastarevaju, Bice po onoj: "Ganjacemo se"

Kakve veze ima Nedic sa hrvatima??? Nije na odmet procitati poneki udzbenik iz istorije (npr. za 7. ili 8. razred) pre nego sto se javno lupne nesto.

Pa kome jos pada na pamet Milan Nedic a drugo njegova ovlascenja u odnosu na hrvatske pre i posleratne (41 i 91) vojskovodje su vise nego zanemarljiva.
Njega su komunjare ubile a ovi drugi su jos zivi i slobodni.

Vodeci srpski intelektualci su vec napisali knjigu odgovora tom krapinskom covjeku.

Скокните до Шапца па реците то исто.

Lepa fotografija-

bas su se nasli!

Ne bojte se braco Srbi!
Nece nikad svoj na svoga!
Ako se ikad podnese tuzba ( dok su Ovi na vlasti) , secem sebi...
A zar nisu divan par? A/ Tako slatki.Boze..

Ako nebude vecih problema u Srbiji, mi ostavljamo hrvatsku iza nas u ekonomskom razvoju sto oni nece nikada da prebole. Verovatno ce se cak dogoditi da hrvati i ostali susedi dolaze u Srbiju da rade kao gastarbajteri sto bi trebalo iskoristiti kao jeftinu radnu snagu. Puno pozdrava i vidimo se uskoro.HE;HE;HE.

Tadicu jeste nasli potporu,alal vam vera.Nigde vam kraja nema.

Muka mi vise od ovog radikala Todorovica.On bre sve zna, u sve se mesa ,dosadio u Skupstini ,sad opet daje savete i sve najbolje zna.Dosta bre Todorovicu ko te sisa?Sta bre predstavlja tvoja sacica Radikala i ti na njihovom celu?Kada se neko od Radikala javi za rec u Skupstini,odmah menjamo kanal.Ne moze covek da zivi od tih dosada.