ponedeljak 11. jun 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačić: Nećemo u vladu koja bi zavisila od LDP

Dačić: Nećemo u vladu koja bi zavisila od LDP

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da za koaliciju oko socijalista nije prihvatljivo da nova vlada bude sastavljena samo s Liberalno demokratskom partijom, bez Ujedinjenih regiona Srbije. 

"Ne možemo s njima (LDP) da stvaramo vladu sa 126 poslanika. Mi smo za to da oni budu u vladi, ali ne i da vlada od njih zavisi", kazao je Dačić novinarima posle konsultacija s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem o formiranju nove vlade. 

Dačić je rekao da koalicija SPS-PUPS-JS i dalje pregovara sa Demokratskom strankom i da će koliko sutra nastaviti razgovore. On je rekao da su predstavnici koalicije s predsednikom Srbije razgovarali o njegovom stavu o najvažnijim državnim, ekonomskim i socijalnim pitanjima. 

Dačić je naveo da socijalisti ne koče sastavljanje vlade, već da za DS nije prihvatljiv URS. On je istakao da bi za SPS bilo teško da pravi vladu sa LDP-om zbog stava o Kosovu i Republici Srpskoj s jedne, a sa druge strane da razgovara o vladi sa SNS-om, a da u nju uđe i Demokratska stranka Srbije zbog njenog stava o Evropskoj uniji. 

"Zato je neophodno praviti dogovore i kompromise", istakao je Dačić. Ako razgovori s DS-om ne uspeju, razgovaraćemo s drugim bitnim političkim faktorima, sa Srpskom naprednom strankom, kazao je predsednik SPS-a i istakao da je interes Srbije da se vlada formira što pre. 

"Predsednik Srbije je rekao da je spreman da nam da mandat za formiranje vlade ako smo u mogućnosti da formiramo parlamentarnu većinu. Složili smo se da je veoma važno da se vlada formira što pre i zato će se narednih dana voditi intenzivni razgovori sa strankama s kojima smo i do sada razgovarali i videćemo da li je uopšte moguće formiranje te parlamentarne većine", kazao je Dačić. 

On je rekao da pitanje formiranja vlade ne treba da se svede na pritisak na koaliciju SPS-PUPS-JS i da se krivica prebaci na njih ako ne bude većine. 

"Zato služi pritisak preko medija, ali zar misle da smo mi glupi", kazao je Dačić i naveo da pritisak vrše oni koji žele da se brzo formira vlada. U razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem učestovali su i predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić i predsednik JS Dragan Marković. 

Nikolić je konsultacije o formiranju vlade počeo u ponedeljak, 4. juna, razgovorom s predstavnicima koalicije "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi Srpska napredna stranka, a koja je osvojila najviše mandata u parlamentu. Predsednik Srbije je u sredu, 6. juna, razgovarao s predstavnicima liste "Izbor za bolji život - Boris Tadić". 

Na tom sastanku, Tomislav Nikolić je rekao da je neophodno da se nova vlada formira što pre zbog velikih ekonomskih problema koji Srbiju očekuju do kraja godine.

Po Ustavu, kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista. Po Zakonu o predsedniku Republike, predsednik je dužan da parlamentu predloži onog kandidata koji može da obezbedi izbor vlade u Skupštini. 

Nikolić je ranije najavio da "neće oklevati" da mandat za sastav Vlade ponudi onome ko bude obezbedio većinu od 126 poslanika. SNS u novom sazivu parlamenta ima 73 mandata, DS 67, a SPS-PUPS-JS 44.

Demokratska stranka Srbije ima 21 poslanika, koalicija Preokret na čelu sa Liberalno demokratskom partijom 19, a Ujedinjeni regioni Srbije 16 poslanika. Savez vojvođanskih Mađara ima pet poslanika, Stranka demokratske akcije Sandžaka dva, a lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" i Koalicija Albanaca preševske doline po jednog poslanika.