petak 11. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ignjatović: Mnogo propusta u suđenju Haradinaju

Ignjatović: Mnogo propusta u suđenju Haradinaju

BEOGRAD - Šef Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Dušan Ignjatović izjavio je jutros da je bilo mnogo propusta u suđenju bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu i ocenio da je taj sud do sad trebalo da se uzdrži od puštanja Haradinaja na privremenu slobodu.

Ignjatović je za Radioteleviziju Srbije (RTS) naveo da poslednje puštanje Haradinaja, koji je juče stigao na Kosovo, neće dovesti do velikih problema.

"Upozoravali smo da je bilo mnogo propusta. Pogotovo njegovo ranije puštanje na slobodu kad su nestajali svedoci, a čak mu je dozvoljeno i da se bavi politikom. Ovo poslednje puštanje Haradinaja samo po sebi neće biti problem, jer je Tribunal i do sad trebalo da se uzdrži od puštanja", rekao je on.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za saradnju sa Haškim tribunalom više puta se obraćala tom sudu, a mnogo stvari će, kako je naveo, "na kraju biti nepoznanica".

"Biće veoma loše ako se sve završi tako što će Haradinaj i njegovi saradnici dobiti neki sertifikat o nevinosti, ali ne zbog toga što dokazi nisu pokazali da nisu krivi nego ako se to desi zbog nedostatka dokaza", istakao je Ignjatović. Govoreći o dozvoli Euleksu da istražuje zločine o trgovini ljudskim organima na Kosovu on je istakao da je mnogo vremena propušteno i da je stav vlade da treba da se izvede nezavisna istraga.

"Svaki korak koji može da dovode do utvrđivanja istine mi ćemo pozdraviti, ali se mora učiniti sve da se utvrdi potpuna istina iz navoda Dika Martija", kazao je Ignjatović. On je dodao i da odnos Srbije i Haškog tribunala nikad više neće biti problem za Srbiju i da se tehnička saradnja trenutno odvija bez problema.

"Srbija će nastaviti sa svojom inicijativom da se dozvoli da osuđeni pred Tribunalom izdržavaju kaznu u Srbiji, a zainteresovani smo i za to koja će dokumentacja ući u arhiv tog suda", dodao je Ignjatović.