petak 11. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dosad najtačniji birački spisak

Dosad najtačniji birački spisak

BEOGRAD - Nikada u Srbiji nije postojao ni približno tačan, precizan, ažuran i od svake vrste zloupotrebe zaštićen birački spisak, kao što je današnji, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

"Svaka promena koja je izvršena nakon uspostave centralnog sistema je zabeležena i zna se ime i prezime, identifikacioni broj, vrsta promene i vreme trajanja operacije koja je izvršena u biračkom spisku", navedeno je sinoć u saopštenju povodom različitih izjava vezanih za birački spisak.

Pri tom je istaknuto da je "više od četiri miliona nedostataka i grešaka otklonjeno zahvaljujući centralnom sistemu".
To je činjenica koja govori u prilog tome, kako se kaže, "da je ovakav birački spisak postavio neuporediv standard sa bilo čim što je Srbija imala do sada, na čemu nam mogu pozavideti mnoge zemlje".

Ministarstvo podseća da je, zarad pojašnjenja jedinstvenog biračkog spiska, kao elektronske baze podataka koji je prvi put od uvođenja višestranačkog sistema uspostavljen kod nas, ponudilo svim parlamentarnim strankama da ministar i njegovi saradnici dođu i predstave jedinstveni birački spisak.

"Kao i tada i sada smo spremni da svakom zainteresovanom političkom akteru predstavimo šta je to jedinstveni birački spisak, koliki je značaj istog, kao i kakav je napredak izvršen uspostavljanjem takvog sistema", poručili su iz Ministarstva.

Komentari

Tačan, malo sutra. Moja supruga je pre pet godina promenila prezime i prebivalište, u međuvremenu izvadila dva puta (drugi put biometrijsku) ličnu kartu i pasoš i već druge izbore glasa pod devojačkim prezimenom i na staroj adresi. Da ne spominjem mrtve ljude na spisku.
U vremenu informacionih tehnologija ovo je nedopustivo.