ponedeljak 11. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Pitić: Ne postoji čarobni štapić za Srbiju

Pitić: Ne postoji čarobni štapić za Srbiju

BEOGRAD - Predizborna kampanja u Srbiji je već počela i rekonstruisana vlada lako može upasti u zamku da udovoljava glasačima umesto da sprovodi neophodne reforme, upozorio je predsednik Izvršnog odbora Sosijete ženeral (Societe Generale) banke Goran Pitić.

- Vlada je pred izborom, da li će se isključivo orjentisati na glasače, ili će biti dovoljno hrabra i organizovana da radi ono što je preko potrebno i time pokrene sve one koji podržavaju sadašnju garnituru na vlasti- rekao je Pitić koji je bio ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u vladi Zorana Đinđića.

On je rekao da bi Vladi, da je u poziciji da je savetuje, preporučio da "igra na drugu kartu", jer postoji mnogo onih koji su joj dali šansu i povućiće se ako budu iznevereni.
Pitić je izrazio bojazan da se kapacitet vlade za reformske poteze nije bitno promenio posle rekonstrukcije.
- Premijer Srbije (Mirko Cvetković) je izašao sa predlozima šta će Vlada raditi u periodu do novih parlamentranih izbora, ali je pitanje šta će od toga moći da bude sprovedeno- istakao je Pitić.

Ne oseća se, kako je dodao, da je došlo do kohezije unutar vlade, koja je najpre trebalo da istakne prioritete i označi mehanizme kako će te prioritete ostvariti.
- Ukoliko se ne utvrde prioriteti i ne osvetle 'crne rupe', ne mogu se očekivati ni posebni rezultati aktuelne vlasti- rekao je Pitić.

Prema njegovoj oceni Vlada treba da utvrdi akcioni plan koji je, kako je istakao, najveći rizik za političare, jer se lako može proveravati da li se taj plan ostvaruje.
- Nakon utvrđivanja akcionog plana trebalo bi formirati jedno telo koje će pratiti realizaciju postavljenih ciljeva i sastajati se jednom mesečno. Dobro bi bilo i da se napravi tabela napredovanja jer neki ciljevi mogu brže da se ostvare, a neki sporije- preporučio je Pitić.

On je kritikovao sadašnji način rada državnih institucija, jer kako je naveo, uvek kad se nešto od njih zahteva najpre stigne odgovor od one institucije koja tvrdi da nije nadležna za konkretan problem.
- Mora da se podigne nivo autoriteta Vlade i postave novi zahtevi prema ministarstvima. Ima toliko mogućnosti da se promeni duh upravljanja u vladi. Vlada treba da upravlja svojim resursima, kako se ne bi ponavljali slučajevi kao što je prodaja Telekoma, koja je od početka loše vođena- naglasio je Pitić.

Hitna mera koju bi vlada trebalo da sprovede, po njegovoj oceni je, isplata starih dugova države, čak i po cenu novog zaduživanja.
- Građani traže od Vlade da se odredi prema korupciji, ali ne na način da saopšti da je neko uhapšen, već kako će sistemski sprečavati korupciju, pomagati rad Agencije za borbu protiv korupcije, ispitati ono što tvrdi njen Savet za borbu protiv korupcije, bolje kontrolisati javne nabavke- istakao je Pitić.

Privrednicima bi, kako je procenio, bilo od velike koristi da znaju koja je adresa na koju će se obratiti kad imaju neki problem.
- Nema magičnog štapića kojim će se rešiti svi problemi u Srbiji, ali nešto može odmah da se učini da vlada prestane da bude puki sklop političara već odgovornih ljudi koji rešavaju probleme- kazao je Pitić.
Vlada, kako je dodao, stiče kredibilitet kad kaže da će pomoći onima koji su ugroženi, što je usmereno na glasače, ali treba da kaže da će pomoći i onima koji privređuju i plaćaju poreze. Kredibilitet se lako može i izgubiti ako se građanima govori ono što se ne dešava- upozorio je Pitić.