ponedeljak 10. decembar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Drašković podržao Dačića na Tviteru

Drašković podržao Dačića na Tviteru

BEOGRAD - Lider SPO Vuk Drašković izjavio je danas da se mora podržati ono što premijer Ivica Dačić sada govori kada je u pitanju Kosovo i Metohija i zatražio da buduća platforma za Kosovo bude bazirana na dokumentu Martija Ahtisarija.

Uz napomenu da je status Kosova "završena stvar" i da Srbija ne mora formalno da prizna nezavisnost Kosova, ali da sve druge odnose mora normalizovati najviše zbog Srba koji žive tamo, Drašković je kazao da bi SPO mogao da podrži tu platformu ukoliko bi se u njoj reklo da prihvatamo nestatusni deo Ahtisarijevog dokumenta.

"Platfroma bi mogla da ima dva stava - Srbija ne može priznati nezavisnost Kosova iz istorijskih, verskih, nacionalnih i drugih razloga i da mi prihvatamo nestatusni deo Ahtisarijevog dokumenta kao osnov za dijalog Beograda i Prištine. Ovo je poslednja prilika da prihvatimo taj dokument, njemu već vreme ističe", rekao je Drašković u emisiji "Kažiprst".

Drašković je kazao da je "Kosovo Srbiji specijalni sused", drugačiji od svih suseda i da su najbolji odnosi Beograda i Kosova u najboljem interesu, pre svega, srpskog naroda na Kosovu.

Drašković je kazao da je Srbija, kada je Kosovo u pitanju, sama sebi vezala ruke ustavnom preambulom, što se od naroda već 12 godina krije istina o Rezoluciji 1244, što se krije da su razgovori o statusu definitivno završeni 2007. godine i da bi narodu sada trebalo reći istinu o svemu.

"Mora se reći istina. Rezolucijom 1244 iz 1999. godine Srbiji je oduzet svaki vid teritorijalnog suvereniteta nad Kosovom. Mi moramo da sazovemo, a to je predlog moje stranke, sednicu Skupštine Srbije i da se narodu uz direktan prenos saopšti sva istina", rekao je Drašković.

Lider SPO je kazao da se ovo što sada govori premijer mora podržati, jer je to istina.

"Preko "Tvitera" sam mu uputio poruku samo napred i izdaj svaku laž, jer dok ne izdamo svaku lažu nećemo doći do istine", kazao je Drašković.

On smatra da treba prihvatiti nestatusni deo Ahtisarijevog plana, budući da se njime predviđa podela unutrašnjeg suvereniteta nad Kosovom, stepen prava lokalnim samoupravama srpskih opština, a nema većeg stepena autonomije u Evropi, da se predviđaju sve srpske nacionalne institucije na Kosovu, kao i da srpski jezik bude zvaničan jezik na celoj teritoriji Kosova.