četvrtak 10. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Podela zbog Mladića

SRPSKI POLITIČARI REAGOVALI NA REZULTATE NEDAVNO OBJAVLJENOG ISTRAŽIVANJA OEBSA

Podela zbog Mladića

Predstavnici opozicionih stranaka smatraju da treba poštovati opredeljenje 64 odsto građana Srbije koji se protive izručenju Ratka Mladića, dok se u vladajućoj koaliciji zalažu za striktno ispunjavanje međunarodnih obaveza

BEOGRAD - Prema nedavno objavljenom istraživanju Oebsa, protiv izručenja Ratka Mladića Hagu izjasnilo se 64 odsto građana Srbije. S tim u vezi predstavnici opozicionih stranaka smatraju da se treba povinovati glasu naroda, dok se vlast zalaže za striktno ispunjavanje međunarodnih obaveza.
Naprednjak Borislav Pelević kaže da treba poštovati narodnu volju.

- Drago mi je da je procenat onih koji se protive izručenju Mladića sve veći. Srbija se polako trezni i otima onima koji smatraju da treba bespogovorno izvršavati zahteve šiptarskih i bošnjačkih mentora - ocenjuje Pelević.

Dragan Todorović, zamenik predsednika SRS, upozorava one koji ne slušaju narod da će im se to obiti o glavu.
- Ne treba izručiti nijednog građanina Srbije. Kad je Srbija počela s takvom praksom, prestala je da bude država - smatra Todorović.

Palma: Šta ćemo sa Haradinajem?

Dragan Marković Palma, predsednik JS, takođe podseća na obavezu Srbije da sarađuje s Haškim tribunalom.
- Međutim, u Tribunalu i dalje postoje nejednaki standardi. Još uvek nas nisu uverili da je to sud pravde. U to nas i neće uveriti sve dok se u Hagu ne nađu Ramuš Haradinaj i Naser Orić, jer je njima tamo i mesto. To sam ponovio i pred 14 ambasadora na izbornoj skupštini JS - podseća Palma.

Da treba poslušati narod, „jer narod bira vlast“, uverava i Saša Dujović, lider Pokreta veterana.
- Moraju se poštovati zakoni koji nalažu saradnju s Tribunalom. Treba, ako ima osnova, da se nađe način da se Mladiću i Goranu Hadžiću sudi u zemlji. Protiv smo izručenja - kategoričan je Dujović.

Slobodan Vuksanović, portparol DSS, smatra da je kasno za ovo pitanje, jer se ne mogu izbeći međunarodne obaveze preuzete devedesetih.
- Reakcija anketiranih ljudi izazvana je nejednakim aršinima prema optuženim Srbima u odnosu na ostale. Tu je i farsa sa Šešeljevim suđenjem koje predstavlja izvrgavanje ruglu prava i pravde, što primećuju i njegovi politički protivnici - podseća Vuksanović.

S druge strane, Aleksandra Jerkov, poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine, apsolutno je za hapšenje i izručenje ne zbog EU, već zbog zadovoljenja pravde.
- Očigledno je da građani Srbije nisu dovoljno informisani o zločinima za koje se Mladić tereti. Stiče se utisak da se za njim traga jer nam iz EU to traže - primećuje Jerkovljeva.

Socijalista Đorđe Milićević kaže da je na osnovu Bramercovog izveštaja potpuno jasno da u Srbiji postoji odlučna volja da se okonča saradnja s Haškim tribunalom.
- Ma šta politički mislili, taj proces mora da se okonča kako Srbija ne bi bila ucenjena - napominje Milićević.

I poslanik DS Srđan Milivojević tvrdi da ne treba poslušati narod.
- Srbija je članica UN, a članstvo u UN podrazumeva obaveze, ne samo privilegije. Srbija ima obavezu da ispuni zahteve Haškog tribunala ne zbog sveta, već zbog sebe - dodaje Milivojević.

Direktor SPO Aleksandar Jugović smatra da Srbija ne sme biti talac jednog čoveka.
- Moramo se suočiti sa istinom, ma kakva ona bila. Da su nas slušali, ne bi ni bilo rata. Upravo je Slobodan Milošević, potpisujući Dejtonski sporazum, obavezao Srbiju da sve koji su optuženi za ratni zločin isporuči Hagu - zaključuje Jugović.   

Komentari

Odbegli general Ratko Mladič postao je deeo poliitčke mitologije i političke avanture koja predstavlja "kamen spoticanja" Srbije u saradnji sa Haškim tribunalomi EU.Srbija je ucenjena Mladićem general je podelio Srbiju ,a Srbija je udaljena od EU za toliko koliko je udajlen i general Mladić.Svi su negde nezadovoljni i svi protestvuju.General Mladić je postao "ulaznica za EU" Srbije.To je nažalost veliko poniženje.Dražvno rukovodstov Srbijhe je do 2002 i možda i kasnie znalo puutanju generala Mladića i sve je bilo konspirativno.Danas kada treba da bude konspitativno u traganju,postaje javno.Srbija je postala kao "Šervuska šuma" a general Mladić kao Robin Hud.Mladić je već postao legenda a Srbija je u Evropi deo "krvavih bajki".Cenu placa" mali čovek" u Srbiji i Srbija koja će se integristaiti uEvropu kada to postane anahrona stvar.Tomislav Kresović publicista i poliitčki analitičar

''Публицисто'' и ''аналитичару'', ко те то у основној пропустио из српског?

Mladicu je mjesto u Hagu. Ako ni zbog cega drugog onda zbog Srbije. Neka tamo dokazuje svoju "nevinost".

Невиност се не доказује, доказује се кривица.

Gospodine anonimni:kako sudis tako ce ti se suditi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

samo 64%?

Sigurno nije tacno; taj broj je mnogo verci!?!

Kada je izvrsena anketa..testiranje i na osnovu cega se tvrdi da je 64%gradjana protiv hapsenja g.Mladica?Ne poznajem nikoga koga je neko pitao za misljenje,a znam mnogo ljudi.Toje sve "rekla-kazala".

za g. T. Kresovica-

''cenu placa mali covek''?

Obicna glupost!?!

Ostalo necu ni da komentarisem!

Генерал Ратко Младић је браниo СРПСКИ НАРОД ОД ПЛАНИРАНОГ ГЕНОЦИДА.
Генерал је све учинио да се над Србима не понови геноцид из доба Хитлеровог фашизма.
Зато је Генерал велики.

da bi se razumeli
General Ratko Mladić je pod zaštitom Rudske obaveštajne službe i nije u Srbiji i može biti uhapšen kada Ruska obaveštajna služba da saglasnost kao što je dala za Karadžića pre sukoba na Kavkazu.
Da Ratko Mladić dokaže nevinost pred sudom koga su osnovali Rotšildi i Papa Jovan Pavle Drugi da sudi onika koje nije ubila produžena Vatikanska ruka.
U Hagu se poneko i izvukao kao Milan Milutinović jer je bio nosilac 5.oktobra (neprijatelj iza leša Miloševiću)

Mladic je lep ko lutka a tim nakayama smeta prava muska lepota

Da ga BOG pozivi 100 godina, Drzi se Djenerale!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!