četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Politika - ukratko...

Politika - ukratko...

Makedonija odgovorila Srbiji

Razgraničenje samo uz amin Unmika i Kosova

SKOPLJE - Makedonija nema ništa protiv da se i Srbija uključi u proces demarkacije granice prema Kosovu ako to dogovori sa predstavnicima Unmika i kosovskih vlasti, piše u odgovoru makedonskog MIP-a na protestnu notu Srbije zbog početka demarkacije severne granice u delu prema Kosovu, javlja Tanjug.

U odgovoru se tvrdi se da Makedonija nije napravila ništa suprotno dogovoru za razgraničenje potpisanom sa SRJ 2001.

Portparol MIP-a Petar Čulev kaže da je posle dobijanja protestne note odgovoreno Beogradu da „MIP žali što je Srbija godinama odlagala rešavanje problema sa graničnom linijom i što ga nije rešila kad je imala vremena“.

Saradnja sa Hagom nije hapšenje odmah

PARIZ - Veoma smo srećni što je formirana proevropska vlada u Srbiji, izjavio je portparol MIP francuske Erik Ševalije, dodajući da je za Pariz evropska budućnosti Balkana „jedan od najvažnijih zadataka za narednih nekoliko godina“. - Moramo da podržimo Beograd u sprovođenju reformi neophodnih za ulazak u EU, a to je puna saradnja sa Hagom, koja ne mora da znači momentalna hapšenja - rekao je on.

Prijava Albancu zbog napada na Srbina

GNJILANE - KPS je podnela krivičnu prijavu protiv Albanca B.K. iz sela Novi Draganac zbog napada na osamdesetogodišnjeg komšiju Srbina S.Z. Portparol KPS za region Gnjilana Ismet Hašani rekao je Beti da je do incidenta došlo u ponedeljak, kada je S.Z, prema navodima svedoka, pustio stoku na livadu porodice B.K. (25). Hašani je rekao da je S.Z. napad prijavio juče i da ga je policija zatim odvela u bolnicu gde lekari nisu uočili povrede.

Zanijer čeka poziv Beograda

PRIŠTINA - Šef Unmika Lamberto Zanijer očekuje poziv iz Beograda kako bi sa predstavnicima Vlade Srbije razgovarao o tehničkim pitanjima na koje je ukazao generalni sekretar UN u pismima predsednicima Srbije i Kosova - rekao je juče portparol Unmika Rasel Giki. On je rekao da je izjava Zanijera da u Beogradu neće razgovarati o statusu istrgnuta iz konteksta i ponovio da je Unmik neutralan u odnosu na status Kosova.

Zeri: Tadić stremi podeli Kosova

PRIŠTINA - Predsednik Srbije Boris Tadić će u narednom periodu imati glavnu reč po pitanju politike prema Kosovu i učiniće sve da u narednih tri do pet godina dođe do podele Kosova, piše Zeri. List podseća da zapadne diplomate ističu da je Tadić pragmatičan i da neće ići na dalje otežavanje odnosa i stvaranje problema, ali će raditi na podeli Kosova, što bi značilo da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali bez dela koji će se prisajediniti Srbiji.

Cvetković znao za troškove za Pokrajinu

KOSOVSKA MITROVICA - Potpredsednik Skupštine zajednica opština Kosmeta Marko Jakšić pozdravio je najavu premijera Mirka Cvetkovića da preispita upotrebu budžetskih sredstava u Pokrajini, ali je kazao i da je nejasno zašto to već nije urađeno dok je Cvetković bio ministar finansija. - Sigurno treba raditi protiv zloupotreba i novac usmeravati u pravom smeru, ali mi nije jasno zašto nije radio svoj deo posla kao ministar finansija jer je sve, pa i inspekcije, bilo pod njegovom jurisdikcijom - kazao je Jakšić Beti.

Ban nema ovlašćenja

MOSKVA/NJUJORK - Dajući „zeleno svetlo“ za rekonfiguraciju Unmika i predaju dela njegovih funkcija Euleksu generalni sekretar UN-a Ban Đi-mun prekoračio je svoja ovlašćenja - izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin, ponavljajući da Euleks nema legalnog osnova za početak rada na Kosmetu, prenosi Tanjug.
Sve dok u to pitanje ne bude uneto dovoljno jasnoće, istakao je, i stvoreni uslovi za obnavljanje konsultacija sa srpskom stranom, naročito u svetlu mogućnosti otvorenih novom vlade u Beogradu, ne treba preduzimati nikakve aktivnosti koje bi mogle da podriju zapovednička ovlašćenja i prisustvo Unmika.

Prijateljstvo Srbije i Grčke se nastavlja

ATINA - Grčki šef diplomatije Dora Bakojani čestitala je srpskom kolegi Vuku Jeremiću na ponovnom izboru na tu dužnost, uverena da će tradicionalno prijateljski i iskreni odnosi grčkog i srpskog naroda nastaviti da jačaju, prenosi Fonet.