četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Palma ne mari za Akcioni plan

Posle Ivanjdana u Končarevu i prisustva ambasadora država koje su priznale Kosovo

Palma ne mari za Akcioni plan

Dragan Marković: Pozvao sam i predstavnike Belorusije i Makedonije, a one nisu priznale Kosovo. Đorđe Vukadinović: Tadić nije išao na poziv zapadnjaka, već Palme

BEOGRAD - Tradicionalna proslava Svetog Jovana u selu Končarevu, rodnom mestu Dragana Markovića Palme, koju je predsednik opštine Jagodina i organizovao, izazvala je ogromnu medijsku pažnju, a pitanje je šta je više intrigiralo medije - prisustvo nekoliko ambasadora, predsednika Borisa Tadića, ili možda nastup pevačice Seke Aleksić...

U svakom slučaju, verovatno je nezabeleženo dosad da u jednom selu za istim stolom sede ambasadori Nemačke, Belgije, Švedske, Mađarske, Bugarske, Makedonije, otpravnik poslova beloruskog diplomatskog predstavništva, kao i šefica za vize američke ambasade. Sasvim je moguće da su ovako visoke zvanice došle ili da se zahvale upravo Palminom zalaganju da se ne kvare diplomatski odnosi zbog Kosova, već da se sa moćnim zemljama sarađuje ili zbog njegove važne uloge u formiranju vlade.

Upalo je u oči i da je, sticajem okolnosti, upravo Tadić bio u društvu brojnih predstavnika zemalja koje su priznale Kosovo, iako Akcioni plan vlade nalaže distanciranje od njih, što su Koštunica i Tadić učinili nedolaskom na proslavu Dana nezavisnosti u Ambasadi SAD.

Palmu smo, koji je sada u vlasti, pitali da li je prekršio državnu politiku time što je na slavu pozvao i ambasadore država koje su priznale Kosovo.

- Belorusija nije priznala Kosovo, Makedonija nije priznala Kosovo, to je moj odgovor. Doviđenja - bilo je sve što je rekao Palma, koga je juče posetio italijanski ambasador.

Analitičar Đorđe Vukadinović ističe da mu ne smeta ta proslava u Končarevu, koliko licemerje političke i medijske elite koja se samo pre dve godine zgražavala nad činjenicom da su neki ministri iz Koštuničine vlade, kao i neki ambasadori bili na svadbi Palminog sina“. A sada je na slavu došao maltene ceo diplomatski kor, sa sve predsednikom države na čelu.

Vukadinoviću ne smeta što je Tadić bio u istom društvu i sa ambasadorima zemalja koje su priznale Kosovo, jer „i nije išao na njihovo poziv već na Markovićev“.

- Dakle, jasno je o čemu je tu reč - Tadić je išao na poklonjenje Palmi i da mu se zahvali za možda i ključnu ulogu u formiranju vlade, iako je reč o običnoj seoskoj proslavi. A zamislite da je Marković ušao u koaliciju sa Koštunicom i Dačićem, kakvi bi samo bili izveštaji u medijima o tom događaju. Ali, pošto se ovako dogodilo, Palma je sasvim dobar - zaključio je Vukadinović.   

Komentari

Bolje je biti veliki gazda u malog selu, nego golo govno u velikom gradu. To je Palma dobro pokazao. Bas odgovara Koncarevu, trebalo bi da tamo i ostane. A i da zadrzi ove kod njega, da se nikako ne vracaju za Beograd, bice nam sto puta bolje.

Seljak! Lopov! Izdajica! Lazov! Sirovina! Tadicu, razocarao si nas totalno. Sta ces sa ovom sirovinom?

Koji primitivizam. Nemam reci. I ovo da vodi Srbiju u buducnost? Fuj!

Ne bih se slozio sa Vukadinovicem da je Tadic pozvao Markovic a ne ambasadori. Jean predsednik drzave mora da zna gde ide i ko ce biti na tom skupu pozvan. To se radilo uvek i radi se jos uvek. On je znao ko dolazi ali to njega ne moze da spreci da pokaze jos jednu drsku silu i kaze svima da on moze da radi sta hoce. Za ovo bi trebao podneti ostavku jer on je prekrsio odluku vlade i ne samo on nego i nilski konj. Sta radi opozicija, gleda i zjeva u plafon. Treba ga napasti u skupstini, a ako treba pozvati narod srbije na ulice i demonstrirati. Stim treba poceti sto prije, kako bi dali odgovor Solani i Vesli Klarku da u srbiji ima jos rosdoljuba.

Патриото, не знаш да користиш наша слова. Нека то буде твој први патриотски допринос да користиш српско писмо!