četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Crna Gora da sačeka stav Suda pravde

Šef diplomatije Vuk Jeremić kazao da Srbija ceni uzdržanost Podgorice o Kosmetu i zatražio

Crna Gora da sačeka stav Suda pravde

PODGORICA - Šef diplomatije Vuk Jeremić izjavio je juče u Podgorici da Srbija ceni uzdržanu poziciju Crne Gore u vezi sa nezavisnošću Kosova.

- Očekujemo da će Crna Gora nastaviti sa politikom uzdržanosti priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije - rekao je Jeremić novinarima posle razgovora sa kolegom Milanom Roćenom.

Uzdržanost u priznavanju Kosova, istakao je, primerena je „makar dok se ne pribavi mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu“, posle čega će vladama biti lakše da se opredeljuju. A u slučaju da Crna Gora prizna Kosovo, Srbija bi povukla svog ambasadora iz Podgorice.

- Svaka država koja svojim jednostranim činom, a to je priznanje nezavisnosti Kosova, ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, ne može da računa na isti nivo odnosa sa Srbijom. Nadam da do toga, ipak, neće doći - kazao je Jeremić, koji „nije stekao utisak da je Crna Gora već donela odluku da prizna Kosovo, javlja Beta.

Roćen, međutim, nije precizno odgovorio hoće li Crna Gora nastaviti da bude uzdržana ili će priznati Kosovo.

- Ako vam do sada nije poznata pozicija Crne Gore, nemam šta da pričam...Tu se ništa nije promenilo...Bio sam jasan - kazao je Roćen kroz smeh.

Jeremić je kazao da nije slučajno što je izabrao da prvo poseti Podgoricu, nakon izbora nove vlade Srbije i dodao da Srbija nema bliže prijatelje od Crne Gore kao ni Crna Gora od Srbije. On se sastao i sa predsednikom i premijerom Crne Gore Filipom Vujanovićem i Milom Đukanovićem koji će doći u Srbiju.