petak 10. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tači usvojio strategiju za lobiranje za nezavisnost

Tači usvojio strategiju za lobiranje za nezavisnost

PRIŠTINA - Vlada Kosova usvojila je strategiju za priznavanje nezavisnosti Kosova, čiji je cilj opšta mobilizacija u diplomatskoj službi radi povećanja broja zemalja koje će priznati Kosovo.

Premijer Hašim Tači rekao je da očekuje da će ova strategija doneti nova priznanja Kosova, prenosi  Koha ditore.t.

"Očigledno je da će ovi sastanci biti izuzetno ohrabrujući za nastavak procesa novih priznanja Republike Kosovo", ocenio je Tači.

Strategiju je pripremio ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, koji je rekao da ona obuhvata aktivnosti koje će preduzeti institucije, šefovi institucija, ali i međunarodni prijatelji na lobiranju za nova priznanja.

On je dodao da Strategija obuhvata pet grupa, u kojima su navedene zemlje sa posebnim karakteristikama.

"U prvoj grupi su zemlje koje su priznale Republiku Kosovo, drugu grupu čine države koje su veoma blizu priznavanja Kosova, treća grupa obuhvata one zemlje koje su dale pozitivne signale da mogu da krenu u priznavanje Kosova", rekao je Hodžaj.

Prema njegovim rečima, četvrtu grupu čine neutralne zemlje koje se ne izjašnjavaju o priznavanju Kosova, dok petu one koje se nezavisnosti Kosova protive.

Strategija je izrađena u koordinaciji sa Kancelarijom predsednika Kosova, Atifete Jahjaga.

Vlada je strategiju usvojila jednoglasno, ali neki njeni detalji će ostati poverljivi pošto se bave pitanjima od strateškog interesa za Kosovo.

Kosovo je do sada priznalo 75 zemalja, a cilj strategije je da se taj broj poveća na 100, kako bi se izbegle prepreke koje Kosovo ima prilikom predstavljanja u međunarodnim organizacijama, prenosi Koha ditore.