petak 10. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Radmanović: SDP se igra celom BiH

Radmanović: SDP se igra celom BiH

BANJALUKA - Predsedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je da se SDP od završetka oktobarskih opštih izbora poigrava sa BiH.  
 
-  SDP se igra čitavom BiH. Postigli su dobar rezultat na poslednjim izborima, ali ne i pobednički. Sve što rade od završetka izbora do danas je igranje sa BiH, iako su im puna usta države i toga kako ona treba da funkcioniše. Poigrali su se Vladom FBiH, političkim partijama, uz pomoć visokog predstavnika, što je potpuno neprimereno, i doveli čitavu BiH u problem. Sada nastavljaju tu igru. Potpuno su neprimerene priče da nekoj političkoj partiji konkretno pripada neko političko mesto. Oko raspodele političkih funkcija na nivou BiH stalno se dogovara, jer nikad nismo utvrdili pravila. Naravno da mesto ministra spoljnih poslova ne može pripasti nekom iz reda bošnjačkog naroda, jer je u proteklom četvorogodišnjem mandatu ministar bio onaj koga je predložila Stranka za BiH - kaže Radmanović za Glas Srpske.

On je naveo da će Predsedništvo BiH imati sednicu 14. juna, dodajući da će tada tajnim glasanjem biti izabran predsedavajući ukoliko stignu ocene CIK-a i SIPA.

- Predsedništvo imenuje jednog kandidata i to ime šalje u Parlament na potvrdu. Posle te potvrde, izabrani sastavlja Savet ministara. Sadašnji odnosi snaga u Parlamentu i ono što smo mogli da čujemo na konsultacijama ne daju nadu da će prvi put kad se sastane Parlament, ko god bude predložen, imati potrebnu većinu za izbor. Ako ne prođe, procedura ide ponovo u Predsedništvo. To potpuno komplikuje situaciju u BiH. Ako prvi predlog Predsedništva propadne, dalje će biti vrlo teško.

On je dodao da je na Predsedništvu BiH o raspodeli u Savetu ministara rečeno da da bi platformaši trebalo da imaju pet mesta, a ostali, svi iz RS plus dva HDZ-a, takođe pet.

- To je potpuno nemoguće i takvim uslovljavanjem pokazuju da neće da se formira Savet ministara. Političke partije iz Sarajeva neće da BiH funkcioniše, ne žele dogovor i tako zadržavaju visokog predstavnika, a u isto vreme za sve to hoće da optuže nekog drugog - istakao je Radmanović za Glas Srpske.