petak 10. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Konuzin: Rusija nije protiv evrointegracije Srbije

Konuzin: Rusija nije protiv evrointegracije Srbije

BEOGRAD - Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je da Rusija nema ništa protiv evrointegracije Srbije i da evropski put Srbije neće naneti štetu tradicionalno bliskim odnosima dve zemlje.

"Ne osećamo nikakvu 'alergiju' prema ulasku Srbije u EU. Radićemo na tome da evropske integracije Srbije ne nanesu štetu nasim odnosima koji su već vekovima bliski", kazao je Konuzin, otvarajući međunarodnu konferenciju "Evropska bezbednost u svetlu izbora 2012".

Konuzin je, u osvrtu na problem Kosova i Metohije, ponovio da će Rusija i ubuduće podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i podsetio da su takav stav potvrdili nedavno, tokom posete Beogradu, ruski premijer Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov.

"Naš stav je isti kao stav Srbije: kosovski proces mora biti rešen u skladu s međunarodnim pravom koje je definisano rezolucijom 1244 i samo UN mogu o tome da odlučuju", kazao je Konuzin.

Govoreći o predlogu ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da se Srbija priključi Organizaciji Dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), Konuzin je ocenio da bi to išlo u prilog Srbiji.

"Takav ugovor nije protiv NATO, već je u cilju zajedničkih interesa opšte bezbednosti", objasnio je ruski ambasador.

On je istakao da se u Skupštini Srbije vodi diskusija o tome da Srbija dobije status posmatrača u Skupštini ODKB i dodao da u tome "ništa nije sporno".
Članstvo u tom ugovoru, pojasnio je Konuzin, garantuje bezbednost svih članica nezavisno od učešća u raznim savezima.

"Uključivanje u ODKB odrazilo bi neutralni i viševektorski karakter politike Srbije", naveo je diplomata.
Konuzin se dotakao i pitanja protivraketne odbrane i rekao da je Rusija spremna na razgovore u vezi sa evropskom protivraketnom odbranom.

"Ne sme se ispustiti šansa da promenimo Evropu nabolje kao što smo je ispustili početkom devedesetih", poručio je ruski ambasador.
Na konferenciji "Evropska bezbednost u svetlu izbora 2012" koja se održava u Sava centru u organizaciji Beogradskog foruma, učestvuju i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i više poslanika i eksperata iz nekoliko zemalja.