petak 10. jun 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Austrija podržava početak pregovora sa Srbijom

Austrija podržava početak pregovora sa Srbijom

BEČ - Austrija će u decembru podržati početak pregovora za ulazak Srbije u EU, izjavio je danas u Beču potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić posle sastanka sa austrijskim vicekancelarom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom.

"Najvažnije je što je Špindeleger u ime Austrije rekao da će u decembru Austrija podržati početak pregovora za ulazak Srbije u EU", rekao je Đelić.

On je ocenio da je to "bitna podrška za ono što predstoji".

"Dobili smo podršku Austrije za naše ideje, koje bi omogućile da zapadni Balkan i Srbija dobiju, u godinama koje dolaze, iz evropskog budžeta sredstva pre svega za infrastrukturu i poljoprivredu", naglasio je Đelić.

On je podvukao da se i ovoga puta potvrdilo da je Austrija jedan od najvećih saveznika Srbije u EU.

Đelić u Beču učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu (njEF) o Evropi i Centralnoj Aziji, gde će govoriti na završnom panelu skupa koji okuplja više od 500 predstavnika politike, privrede, akademija i civilnog društva preko 67 zemalja.

"WEF je uvek mogućnost da sretnemo kolege iz zemalja koje učestvuju, da sretnemo i privrednike koji već posluju u Srbiji, ili žele da uđu na naše tržište. Istovremeno pošto ću biti jedan od učesnika zaključnog panela, koji treba da da jedan broj predloga za budućnost Evrope i centralne Azije, to je mogućnost da se Srbija na taj način afirmiše i iznese jedan broj ideja za zapadni Balkan, da Srbija bude veza između istoka i zapada", kazao je on.

Đelić će učestvovati na završnoj plenarnoj sesiji na temu "Otključavanje potencijala Evrope i centralne Azije".