sreda 10. mart 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbija traži izručenje Ejupa Ganića

Srbija traži izručenje Ejupa Ganića

Na više stotina stranica nalaze se nedvosmisleni dokazi o zločinima tokom 1992. u Dobrovoljačkoj ulici, kaže Slobodan Homen

BEOGRAD - Srbija je  i zvanično od Velike Britanije zatražila izručenje ratnog člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića.
Njemu se na teret stavljaju tri teška krivična dela - ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe. Ministarstvo pravde uputilo je nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje Ganića s propratnom obimnom sudskom dokumentacijom.
- Naš zahtev je upućen daleko pre roka. Na više stotina stranica nalaze se nedvosmisleni dokazi o zločinima tokom 1992. u Dobrovoljačkoj ulici. Sad je sve u rukama pravosudnih organa Velike Britanije. Najbitnije je da svi optuženi za ratne zločine odgovaraju, manje je bitno da li će to biti u Hagu, Srbiji ili negde drugo - kaže državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.
Ganić je 1. marta uhapšen na londonskom aerodromu "Hitrou" po poternici srpskog Interpola, posle čega se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Londonu. Njegova deca Emir i Emina viđeni su juče ispred suda u Londonu, gde su u pratnji jednog muškarca, čekajući saslušanje oca, telefonirali.

Komentari

Izgleda da su ti "dokazi" koje je dostavila Srbija bili toliko "jaki" da su ga pustili da se brani sa slobode.
Tesko je po komandnoj odgovornosti ganjati clana predsednistva jedne drzave, a ne ganjati predsednika svoje drzave - recimo Dobrica Cosic i slucaj Strbci gde su ljudi u sred Srbije skinuti sa voza i pobijeni jedino zato sto su bili muslimani.
To se zove nejednaki arsini, hipokrizija, licemerje,..

Nebi me zacudilo da na kraju Ganic tuzi Srbiju i Srbija plati odstetu kao u slucaju Miladina Kovacevica

Koliko se moze videti, u Srbiji uvek neko kasni da bi spasao nacinonalnu stvar, kao one davne 1389 kada je onaj nesretnik Brankovic zakasni na boj na Kosovu, pa je na taj nacin knez Lazar ostao bez glave, a Srbija pala pod tursku vladavinu.
Ejup Ganic je pusten na slobodu, a bilo je dosta vremena i uslova da se on izruci Srbiji kao ratni zlocinac. Verovatno ce neki strastni patrioti reci kako su ga , eto Englezi pustili, i opet nasanakli Srbe. Koliko je pisano u medijima, V.Britanija je trazila dodatne delove dosijea protiv Ganica i u nedostatku tih dokumenata receno je da ce on biti puste. Srbija nije bila u stanju da podnese te dodatne dokumente, a za njihovo prikupljanje je imala 20 godina, ili dokazi da je Ganic ratni zlocinac su samo neka vrsta kukumavcenja, kao sto je i ono o Vuku Branovicu.
Nerazumljivo je zasto Srbija koja proglasava nekoga za ratnog zlocinca nema dovoljno opipljivih dokaza ili argumenata da to odmah dokaze. Sve se svodi na rekla, kazala, a kada neko drugi podnese optuzbu protiv Srba, onda se traze izgovori kako to nije istina, kako nas ceo svet mrzi,
Afera Ganic je samo jos jedan dokaz da Srbija nije zrela da se hvata u kostac sa svojim susedima, da njeo pravosudje jos nije izaslo iz onoga titoistickog modela gde je partija delila pravdu kako je htela, i da se mozda sve svodi samo na propagandu kako bi se utesio narod.
Umesto da se iskoristi prilika i da se Ganic, ako je kriv, privede pravdi, a Britanci su ga uhapsili, zbog cega je sve propalo? Zbog neke svetske zavere protiv Srba? Zbog toga sto je D.Lucic napisao knjige o Jevrejima?Prosto je nerazumljivo da se Srbija ponasa kao neko novorodjence koje ne zna da se orijentise u belom svetu. Prvo i najhitnije sto bi trebalo uraditi, je izbaciti onog "dozivotnog predsednika" koji u svojoj kuci smeca, urla od smeha, ako vidi sta i kako Srbija radi.