sreda 9. decembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Još je rano za kandidaturu Srbije

HOLANDSKI ŠEF DIPLOMATIJE MAKSIM FERHAGEN POSLE ODMRZAVANJA TRGOVINSKOG SPORAZUMA

Još je rano za kandidaturu Srbije

BEOGRAD - Holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen poručio je Srbiji da je još rano za podnošenje zahteva za članstvo u EU, kontrirajući tako predsedniku Borisu Tadiću.

- Svaka zemlja može da podnese zahtev za kandidaturu, ali kako će on biti prihvaćen zavisi od pozicije zemalja članica. Mislim da je najbolje da se prati normalna procedura, koja pretpostavlja primenu SSP. Ne predlažem ništa, samo kažem da ne bi trebalo žuriti sa zahtevom za članstvo - istakao je Ferhagen. On je najavio da će se za šest meseci ponovo proceniti saradnja Srbije s Haškim sudom, da bi se pristupilo početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko i taj izveštaj bude pozitivan.

Da Srbija pre 2014. godine neće dobiti zeleno svetlo za podnošenje kandidature za članstvo u EU uverena je i Donka Banović, poslanica DSS, koja je i član skupštinskog Odbora za evropske integracije.
- Bramerc je rekao da EU i dalje mora da nastavi s pritiskom na Srbiju, dok se ne ispune svi traženi uslovi - podseća Banovićeva.

Momir Marković, poslanik SRS i član skupštinskog odbora za evropske integracije, smatra da Srbija može podneti kandidaturu kad god hoće, ali da nikada neće biti primljena u EU.

S druge strane, portparol DS Jelena Trivan ne želi da licitira s datumom kad treba podneti kandidaturu.
- To ćemo dogovoriti sa našim evropskim partnerima, jer zajedno s njima krčimo put u EU - kaže Trivanova.