ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Krasić: Od Tribunala zavisi tok suđenja Šešelju

Krasić: Od Tribunala zavisi tok suđenja Šešelju

BEOGRAD - Od odgovora Haškog tribunala na zahteve lidera radikala Vojislava Šešelja koji se odnose na status njegovih pravnih savetnika i pristup dokumentima zavisiće dalji tok suđenja, izjavio je šef pravnog tima za odbranu Šešelja Zoran Krasić.

Krasić je na konferenciji za novinare rekao da je Šešelj Tribunalu samo ispostavio zahteve koje je imao od prvog dana pritvora i da nije tražio ništa više od prava koja po statusu, pravilniku i međunarodnim standardima, ima.

- Kako je moguće pripremati odbranu ukoliko i dalje postoji zabrana privilegovane komunikacije Šeselja sa njegovim pravnim savetnicima. Kako je moguće da pravni zastupnik pomaže Šešelju dok u Tribunalu vode ili imaju nameru da pokrenu disciplinski postupak protiv Borisa Aleksića- upitao je Krasić.

Krasić je naveo i da Tribunal duguje Šešelju da sekretarijat mora da finansira njegovu odbranu, kao što se finansiranju sve druge odbrane.

Govoreći o Šešeljevom zahtevu da mu se dostavi dokukumentacija za pokrenuti postupak za nepoštovanje suda iz 2005. godine, Krasić je rekao da je lider SRS posle godinu dana saznao da je Tribunal tajno vodio postupak za nepoštovanje suda protiv njega, a da je zahtev Tužilaštva odbacilo pretresno veće.

- Elementarno pravo Šešelja je kao optuženog da sazna šta je Tužilastvo tražilo i kako je pretresno veće odlučilo", rekao je Krasić, koji je podsetio da je Šešelj hiljadu strana materijala pisanih dokumenta dao na prevođenje Tribunalu u cilju pripreme odbrane, odnosno izvođenja dokaza odbrane.

Šešelju se sudi za zločine protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se dobrovoljno predao Haškom tribunalu u februaru 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.