ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Đelić: Sprečićemo priliv lažnih azilanata

Đelić: Sprečićemo priliv lažnih azilanata

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić najavio je da će izmenom niza zakona u domaćem zakonodavstvu biti uvedeno i krivično delo organizovanja nelegalnih migracija, kako bi se sprečio dalji priliv lažnih azilanata iz Srbije u zemlje Evropske unije.

- Mi imamo uporište u 'Palermskoj deklaraciji' koju je naša zemlja ratifikovala, a koja se bavi nelegalnim migracijama - rekao je Đelić u Domu omladine nakon otvaranja izložbe "Kako prepoznajem Evropu u Srbiji".

On je istakao i da će policajci na našim graničnim prelazima sprovoditi rigoroznije kontrole i kontrolisati da li putnici imaju povratnu kartu, da li su osigurani, da li imaju dovoljno novca da dokažu za to kako će se izdržavati, kuda putuju i kojim povodom.

Đelić je naveo da je sloboda kretanja dovela do toga da 3,1 milion građana Srbije ima biometrijski pasoš, što je znatno oviše nego u vreme socijalističke Jugoslavije, kada je pasoše imalo najviše 1,6 miliona građana Srbije.

- Danas građani Srbije imaju dva puta više pasoša nego ikada u istoriji naše države i više od 2,5 miliona građana je iskoristilo pravo slobode kretanja- naglasio je potpredsednik Vlade.

Đelić je kazao da srpske vlasti očekuju saradnju i od šengenskog prostora, jer trenutno ne postoje nikakve informacije zbog poštovanja ljudskih prava koja su napravljena da bi se tretirali najteži slučajevi političkog progona iz nekih zemalja gde se sistemski i sistematski ona krše, što "sigurno nije slučaj sa zapadnim Balkanom i Srbijom".

- Zbog toga tražimo da, ukoliko bude promena u šengenskom prostoru, jedan broj njih nam omogući da na operativnom nivou dolazimo do imena, odnosno informacija koje će nam omogućiti da ne dođe do ponovnog pokušaja ulaska u šengenski prostor- kazao je Đelić.

On je naveo da bi to značilo da se na neko vreme oduzme putna isprava ili da se ograniči mogućnost ulaska u šengenski prostor.

- Treba i kazniti, ali treba i raditi prevenciju, jer je činjenica da većnom romska populacija u Evropi traži azil i ja kao predsednik saveta za inkluziju Roma ću napraviti tematsku sednicu u narednim nedeljama da zatražimo i podršku lidera romske manjine- najavio je Đelić.

Đelić je rekao da se mora odrediti više sredstava za bolji život romske zajednice, ali istovremeno postoji odgovornost romske nacionalnosti da kroz činjenje ili nečinjenje dovede u opasnost dostignuće svih građana Srbije.