ponedeljak 9. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Čeda traži hitnu sednicu zbog azilanata

Čeda traži hitnu sednicu zbog azilanata

BEOGRAD - Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović zatražio je od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da zakaže hitnu sednicu Odbora za evropske integracije, posvećenu problemu talasa lažnih azilanata u zemlje EU.

U pismu predsednici Skupštine Srbije, Jovanović je istakao da priliv lažnih azilanata u države EU ozbiljno ugrožava opstanak bezviznog režima između Srbije i država Šengen zone.

- Skupština se, preko svog Odbora, mora uključiti u rešavanje problema koji preti da nas vrati nekoliko koraka unazad u napredovanju prema kandidaturi za članstvo u EU i da teško naruši poverenje građana u taj proces- navodi se u pismu lidera LDP.

Predsednik LDP je ocenio da ugroženost bezviznog režima za građane Srbije nije samo posledica tehničkih problema, i da bi u ovom momentu bilo najgore povlačiti panične poteze ili tragati samo za kratkoročnim rešenjima koja neće suštinski otkloniti problem.

- Dosadašnje izjave i stavovi izneti u javnosti, ne ulivaju sigurnost da će Vlada sama, sa svojim nadležnim telima, uspeti na pravi način da se suoči sa izazovom koji je pred zemljom- kazao je on.

Kako je ocenio, upozorenja koja stižu iz Brisela treba najozbiljnije shvatiti i promeniti atmosferu evropskih integracija.

U pismu se traži da sednca bude zakazana za utorak, 10. maj. Dopis sa istim zahtevom upućen je i predsedniku Odbora za evropske integracije Laslu Vargi.