petak 8. avgust 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Kosmet jednako Tajvan

Predsednici Srbije i Kine na istoj liniji odbrane

Kosmet jednako Tajvan

PEKING - Srbija je od Kine dobila potpunu podršku za politiku očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i na teritoriji Kosmeta, istakao je juče predsednik Srbije Boris Tadić posle razgovora sa kineskim kolegom Hu Đintaom u Pekingu.

Tadić je naveo da je sama činjenica što je delegacija Srbije među retkim koje su se sastale sa Hu Đintaom, govori da ona zauzima značajno mesto u kineskoj spoljnoj politici, prenosi Beta.

- Ovo je naš drugi susret u poslednjih nekoliko godina i treći nas očekuje za samo nekoliko meseci, već organizujemo i zvaničnu posetu naše delegacije Kini. Imamo apsolutnu saradnju u domenu politike očuvanja međunarodnog prava. Ovde govorimo i o očuvanju našeg integriteta kada je je reč o Kosovu i očuvanje politike jedne Kine kada je reč o Tajvanu - rekao je Tadić posle susreta.

Srbija tajvansko i pitanje Tibeta vidi kao unutrašnje stvari Kine.

- U tom smislu zadovoljstvo mi je da smo dobili potpunu podršku za politiku za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i na teritoriji Kosmeta. Tako će biti i ubuduće i naše delegacije u misijama UN će sarađivati. To je dogovor predsednika Kine i moj - istakao je Tadić i dodao da su opet podvukli značaj saradnje u domenu infrastrukture i telekomunikacija. Tadić razgovarao je i sa liderima 14 vodećih kineskih kompanija na biznis forumu u Ambasadi Srbije u Pekingu.

Predsednik Srbije, koji je juče prisustvovati podizanju naše zastave u olimpijskom selu, rekao je i da 88 predsednika i šefova vlada dolazi na otvaranje Olimpijade, te da će s nekima i neformalno razgovarati. Već je ugovoren susret sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem.

- Ovo je jedan veliki sajam sporta, ali iza zavese i jedan veliki, veliki sajam svetske politike - rekao je Tadić.

Komentari

Ali Tadici se kasnije izvinuo Busu i rekao mu da je to samo za srpsku javnost.