utorak 8. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Trivanova: Prvo prvedsednički izbori - Bajatović: Prvo vlada

Trivanova: Prvo prvedsednički izbori - Bajatović: Prvo vlada

BEOGRAD - Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović izjavio je da će odluka socijalista o tome koga će podržati u drugom krugu predsedničkih izbora zavisiti od razgovora o formiranju nove vlade, dok je potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan ponovila je stav DS da će se o vladi pregovarati tek posle 20. maja.

Bajatović je, gostujući na RTS-u, kazao međutim da SPS želi da pre svega uozbilji političku scenu, a ne da ucenjuje.

"Narednih 15 dana je prostor za ozbiljne političke razgovore, želimo da ih uozbiljimo, a ne da ucenjujemo", rekao je Bajatović navodeći da SPS želi najpre da razgovara sa dosadašnjim koalicionim partnerima, jer je to najkorektnije.

On je ukazao da tokom razgovora oko formiranja vlade mora da se "napravi nacionalni konsenzuz oko otvorenih pitanja".

Bajatović je kazao da je ta stranka zadovoljna postignutim rezultatima na izborima ukazujući da je ona jedina stranka u vlasti kojoj je porastao rejting i to dvostruko u odnosu na prošle izbore.

Na pitanje da li će SPS dati preporuku svojim biračima o tome koga da podrže u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja, on je odgovorio da će to zavisiti o toka razgovora.

"Možda ćemo se opredeliti i dati neku vrstu preporuke", kazao je Bajatović ukazujući da je osim izbora predsednika važna i funkcija premijera.

Potpredsednica Demokratske stranke Jelena Trivan ponovila je stav DS da će o budućoj vladi pregovarati posle drugog kruga predsedničkih izbora.

Ona je navela da je DS veoma zadovoljan rezultatima budući da je, kako je kazala, na vlasti bila četiri godine, u teškim vremenima, kada su građani bili nezadovoljni životom, ali da ohrabruje to što je ipak ponovo dobila podršku građana.

"Sve će biti završeno tek 20. maja i mislim i duboko verujem da će predsednički izbori i to ko će pobediti definisati političku scenu na lokalnom, republičkom i svim drugim nivoima", kazala je ona.

Trivan je kazala da je sada "zajednička misija da se završe predsednički izbori" i da se za sada ne može razgovarati o kadrovskim rešenjima.

"Ne možemo da govorimo o kombinatorikama, važno je da se zna ko će biti predsednik jer se on bira na pet godina", kazala je ona navodeći da ta stranka smatra "duboko opasnim" da budući predsednik bude lider SNS Tomislav Nikolić.

Takođe je kazala da DS ne razmišlja o mogućnosti formiranja koalicije sa naprednjacima i da u spektru politickih partnera vidi mogućnost da se napre razgovara sa onima sa kojima se do sada sarađivalo.

Ona je kazala da buduća vlada nikako ne bi smela da odustane od onoga što je započeto, a to je kako je kazala između ostalog nastavak sporazuma sa MMF-om, da se do kraja godine dobije datum za početak pregovora, da se nastavi borba protiv organizovanog kriminala, nove investicije...

Član Glavnog odbora D S S-a Petar Petković rekao je da ta stranka razgovara o postizbornoj kombinatorici sa Srpskom naprednom strankom.

"Ali, moramo najpre da se dogovorimo o onome što je politika D S S i jasan program - ideja političke neutralnosti Srbije", rekao je Petković i naveo da svako ko prihvati tu ideju može da bude partner D S S-u i da je ta stranka zadovoljan rezultatima na opštim izborima.

Član Političkog saveta Liberalno demokratske partije Bojan Đurić istakao je u istoj emisiji je da je lista "Preokret" koju je predvodila LDP ostvarila neuporedivo bolji rezultat na parlamentarnim izborima nego pre četiri godine.

Komentari

Toliko ste nadmeni da ili ne vidite, ili nećete da vidite, da vaš uspeh leži na glasovima penzionera. G. Krkobabić će to vrlo brzo uvideti, pa ćemo onda vdeti kako se SPS nosi sa ucenama, a ne zaboravite penzioneri su vrlo nezgodni kada nešto traže.