petak 8. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Tadić u Parizu otvorio izložbu slika Olje Ivanjicki

Tadić u Parizu otvorio izložbu slika Olje Ivanjicki

PARIZ - Predsednik Srbije Boris Tadić otvorio je u Kulturnom centru Srbije u Parizu izložbu slika poznate srpske slikarke Olje Ivanjicki, istakavši da Srbija i Francuska treba da partnerstvom pomažu i očuvaju kulturno-istorijsku baštinu dva naroda.

Tadić je, obraćajući se prisutnima, rekao da strateška saradnja Srbije i Francuske treba da pospeši i dalje evropske integracije Srbije, ali i da partnerstvo treba da pomogne u razmeni studenata, profesora, naučnika, istraživača, da bi se očuvala kulturno-istorijska baština oba naroda.

On je, otvarajući izložbu Olje Ivanjicki (1931-2009), kazao da su na ovoj izložbi prikazani rani radovi naše poznate slikarke, ali i kasniji, iz perioda koji je inspirisan Lazom Kostićem, Njegošem i Nikolom Teslom.

"Uvek je bila korak ispred svog vremena", naglasio je predsednik Srbije. Na izložbi je prikazano 29 dela Olje Ivanjicki, među kojima su "Njegoš" iz 1997. godine, "Muzika sfera" iz 1992, "Dama sa hermalinom" iz 1981, "Anđeo Rafael" iz 1990. i "Leonardova godina" iz 2009. godine.

Skupu u Kulturnom centru Srbije prisustvovalo je više stotina ljudi.