petak 8. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Srbi će bojkotovati kosovski popis

Srbi će bojkotovati kosovski popis

KOSOVSKA MITROVICA - Politički predstavnici Srba na Kosovu i Metohiji saglasni su u oceni da će Srbi bojkotovati popis stanovništva koje organizuju vlasti u Prištini i smatraju da će na taj način srpsko stanovništvo u pokrajini ispoštovati odluku zvaničnog Beograda.

Državni sekretar u Ministrstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da se popis stanovništva na Kosovu i Metohiji odvija u situaciji potpunog nepoverenja između dve etničke zajednice. Negativno istorijsko iskustvo, kada su popisi u pitanju, dodatno opterećuje nejasnu situaciju oko popisa interno raseljena lica prognanih sa Kosova i Metohije, dodao je on.

“Mislim da Srbi ne bi trebalo da ucestvuju na ovom popisu pogotovu zato što će država Srbija organizovati popis u oktobru. Zar da Srbi imaju dilemu kojoj Vladi više veruju", rekao je Ivanović.

Potpredsednik Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije (SZOKIM) Marko Jakšić u izjavi Tanjugu navodi da će Srbi ispoštovati poziv države Srbije i da neće izaći na popis jer bi u suprotnom ugrozili celovitost države Srbije.

“Drugi razlog zbog čega Srbi ne bi trebalo da izađu na popis je taj što je oko 200.000 Srba, odnosno dve trećine našeg naroda, napustilo prostor Kosova i Metohije. Dok se oni ne vrate nema popisa”, ocenio je Jakšić.

On je istakao da bi Srbi trebalo da izađu na popis stanovništva koji će biti organizovan u novembru ove godine, od strane Vlade u Beogradu.

Istog mišljenja je i predsednik Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova Milan Ivanović koji je kazao da Srbi već bojkutuju kosovski popis stanovništva jer se odazivaju popisu u minimalnom procentu.

“Učešće Srba na popisu dalo bi legitimitet albanskim institucijama, označilo bi legitimizaciju etničkog čišćenja i progona Srba kao definitivne činjenice, što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) u kojoj je osnovni stav povratak prognanaih na svoja ognjišta”, istakao je Ivanović.

On je dodao da će na ovom popisu biti mnogo manipulacija kao i da Srbi treba da učestvuju samo na popisu koji organizuje drzava Srbija.