petak 8. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dodik: Vikiliks nije otkrio ništa novo u BiH

Dodik: Vikiliks nije otkrio ništa novo u BiH

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da tajne depeše "Vikiliksa" nisu otkrile ništa novo u BiH i dodao da ambasadori u ovom regionu vode svoju politiku i da za izveštaje, umesto činjenica, koriste svoje lične impresije.

On je rekao da je u BiH na sceni "ambasadokratija" i da su loši momci svi koji se drznu da se tome suprotstave.

"Ako još ne pristajete da ispunjavate njihove zahteve koji su često, što se vidi i iz depeša, antidejtonski onda je najlakše da vas okvalifikuju kao pretnju miru i stabilnosti", rekao je sinoć Dodik Tanjugu, reagujući na objavljene depeše "Vikiliksa", u kojima je označen kao pretnja stabilnosti BiH i regionu.

Predsednik RS ističe da depeše Stejtu departmentu koje je slao ambasador Čarls Ingliš ukazuju na još jedan fenomen kada su u pitanju zemlje tzv. zapadnog Balkana, a to je da "ambasadori u našem regionu vode svoju politiku i da u izveštaje umesto činjenica koriste isključivo svoje lične impresije".

"Sadržaj depeša koje objavljuje "Vikiliks" otkriva i antidejtonske težnje američkog ambasadora koji je očito bio u službi onih u BiH koji su želeli i danas žele da razvlaste RS, sve pod izgovorom
stvaranja funkcionalne države", rekao je Dodik.

Predsednik RS navodi da Ingliš konstatacijom u depeši - "nismo toliko sigurni da li su Evropljani spremni da rukovode Bosnom posle OHR", potpuno neskriveno pokazuje težnju pojednih država da rukovode BiH kako se otvoreno izrazio američki ambasador.

"Taj isti ambasador (Ingliš) je doveo u zabludu zamenika američkog državnog sekretara Džejmsa Stajnberga, pozivajući ga prošle godine u Butmir, kod Sarajeva, uz obećanje da je sve dogovoreno i da će BiH dobiti novi ustav i da je potrebno samo da se on pojavi", naveo je Dodik.

Stajnberg je, prema rečima Dodika, nakon pola sata u Butmiru shvatio da je prevaren, a poznato je da je tada Inglišu pozlilo.

"Dobro je što preko "Vikiliksa" dobijamo potvrdu za većinu stvari koje smo znali, a da i nismo čitali njihove depeše. Ukoliko se odlučimo da pišemo o njima, njihovim ponašanjima, stavovima i navikama, bojim se da će naše štivo biti čitanije, a oni daleko lošiji momci nego što smo mi u njihovim depešama", rekao je Dodik.

"Do tada Republika Srpska ostaje privržena doslednom poštovanju Dejtonskom sporazuma, kojim joj je garantovana autonomija i snažno će se zalagati za očuvanje mira i stabilnosti kako u BiH tako i u regionu", poručio je predsednik RS.