petak 8. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ćirić: Kriza još nije prošla

Ćirić: Kriza još nije prošla

BEOGRAD - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da ekonomska kriza još nije prošla iako je statistički iza nas, jer Srbija već pet kvartala ima rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP), uz istovremeni rast izvoza u 2010. godini za 24 odsto.

Ćirić je za "Ekonomist magazin" kazao da Vlada u vrlo kratkom roku mora predložiti konkretne mere, poput reprogramiranja kredita građanima, i za privredu, jer bi mirovanje obaveza u narednih 12 ili 24 meseca omogućilo preduzećima da uzmu vazduha, a nekima i da investiraju.

On je kazao da jedan od prvih poteza Vlade Srbije mora biti uvođenje finansijske discipline i preneo da su u toku konsultacije u vladi da li zakonom treba propisati rok u kome javna preduzeća moraju da plate svoje obaveze ili da se to reguliše na neki drugi način.

"S druge strane i dalje postoji velika potreba domaćih kompanija za jeftinijim kreditima, jer bez toga mnoge od njih neće moći da prežive. Subvencije su antikrizna mera, koja je ispunila cilj i verovatno će se primenjivati još ove godine, a donekle ohrabruje i što su neka preduzeća počela da uzimaju kredite za investicije, a ne samo za likvidnost", rekao je Ćirić.

Komentarišući privatizaciju "Telekoma Srbija", Ćirić kaže da ne treba prihvatiti ponudu "Telekoma Austrija" od 950 miliona evra za 51 odsto kapitala Telekoma Srbija i upozorava da "i ako "Telekom" bude prodat bilo bi kontraproduktivno da te pare završe u potrošnji", već taj novac treba da bude iskorišćen za razvoj infrastrukture.

Kao način za legalizaciju dela sive ekonomije naveo je kombinaciju strožije kaznene politike i pojačane kontrole Poreske uprave.

"Pre toga Vlada bi trebalo da osmisli program koji bi doneo određene poreske stimulanse, kojima bi se oni koji rade u sivoj zoni privoleli da legalizuju biznis. Jedna od mogućnosti je da se smanje porezi na zarade, ali će definitivnu odluku morati da donese Vlada, s tim što Ministarstvo finansija mora da proceni efekte na prihode budžeta“, objasnio je ministar ekonomije.

Ćirić je potvrdio da Ministarstvo ekonomije priprema novu industrijsku politiku, uz napomenu da je ono što se u proteklih 20 godina desilo sa prerađivačkom industrijom primer "kako ne treba da se radi, jer samo sa proizvodima više dodatne vrednosti možemo računati na veći devizni priliv i to mora da bude fokus industrijske politike“.