petak 8. april 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Atifete Jahjaga izabrana za predsednicu Kosova

Atifete Jahjaga izabrana za predsednicu Kosova

PRIŠTINA - Skupština u Prištini izabrala je u četvrtak Atifeje Jahjagu za predsednicu Kosova već u prvom krugu glasanja, kada je za izbor potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika. Za novu predsednicu glasalo je 80 poslanika u kosovskom parlamentu koji ima 120 mesta.

Druga kandidatkinja za predsednicu, Suzana Novobrdali, dobila je 10 glasova, a toliko je bilo i nevažećih listića.

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i opozicionog Demokratskog saveza Kosova podržali su kandidaturu Atifeje Jahjage, dosadašnje zamenice generalnog direktora policije Kosova. Pre glasanja, Skupštinu Kosova napustili su poslanici opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" koji nisu podržali nijednu kandidatkinju.

Šef Poslaničke grupe "Samoopredeljenja" Visar Imer je ocenio da je sporazum o kandidatima za predsednika, postignut kasno sinoć, nastavak loše politike i da je do sporazuma došlo zarad ličnih interesa lidera tri partije.

Jahjaga je treći predsednik Kosova, a drugi nakon proglašavanja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine.

Predsednik Kosova ponovo je biran jer je Ustavni sud ocenio da izbor Bedžeta Pacolija 22. februara nije protekao u skladu sa ustavnom procedurom. Da predsednik nije izabran danas, na Kosovu bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.
 

Veruje u uspeh pregovora sa Srbijom

Nova predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je posle izbora u kosovskom parlamentu, da veruje u uspeh dijaloga sa Beogradom. U prvom govoru posle izbora, ona je kazala da su Kosovo i Srbija do sada bili prinuđeni da dele lošu prošlost.

"Biće prinuđene da dele i budućnost. Pošto ne možemo promeniti prošlost, mi ćemo izgraditi budućnost učeći se na greškama prošlosti. Dijalog će imati uspeha. Nakon njegovog okončanja, regionu će se vratiti mir i stabilnost", rekla je prva žena predsednik Kosova.

Dodala je da do juče nije ni pomišljala da će preuzeti neku visoku političku funkciju. Atifete Jahjaga je bila zamenica generalnog direktora Policije Kosova, a za predsednicu su je predložile vladajuće stranke Demokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo, kao i opozicioni Demokratski savez Kosova.

Jahjaga je navela da je uvek bila spremna da služi svojoj zemlji. "Ideal celog Kosova je članstvo u EU i stalno prijateljstvo sa SAD. Nadam se i ubeđena sam da će naši snovi postati stvarnost", rekla je ona.

Atifete Jahjaga je položila i zakletvu u kosovskom parlamentu, nakon čega je, sa saradnicima, otišla u predsednički kabinet kako bi i zvanično preuzela dužnost.

Komentari

Oд када је то држава?