sreda 7. decembar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Podgorica i dalje ubeđuje Brisel

Podgorica i dalje ubeđuje Brisel

PODGORICA - Grupa poslanika vlasti i opozicije Skupštine Crne Gore u sredu će u Briselu izneti argumente u prilog stavu da bi Evropski savet 9. decembra trebalo da odobri Crnoj Gori početak pristupnih pregovora za članstvo u EU.

Prema najavi iz Skupštine, crnogorski poslanci su uvereni da se još može uticati na pozitivnu odluku o početku pregovora.

Savet ministara EU kasno sinoć je saopštio da u načelu prihvata preporuku Evropske komisije da Crnoj Gori treba odobriti početak pristupnih pregovora, ali u Podgorici još vlada neizvesnost u vezi sa konačnom odlukom koju u petak treba da donesu lideri EU. Zasad najviše rezervi prema predlogu da se Crnoj Gori, već u petak, odobri počcetak pristupnih pregovora ima Francuska.

Ranije je više puta navedeno da bi se Crnoj Gori početak pregovora mogao odobriti uslovno, odnosno, uz akcioni plan o tome šta ona treba konkretno da uradi da bi s njom poceli pristupnh pregovora. Pojedini analitičari navode da se Crna Gora, u pogledu datuma za početak pregovora, nalazi u "paru" sa Srbijom i da odluke zavise od stavova Francuske i Nemačke. Prema tim tumačenjima, Francuska će prihvatiti preporuku da se Crnoj Gori odobri datum za početak pregovora, ako Nemačka prihvati da Srbija dobije status kandidata. Ili obrnuto, Berlin će "pustiti" Srbiju, ako Pariz da "prolaz" Crnoj Gori.