četvrtak 7. oktobar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc za uslovljavanje i pritisak na Srbiju

Bramerc za uslovljavanje i pritisak na Srbiju

HAG - Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc  ponovio je  pred poslanicima holandskog parlamenta da "uslovljavanje i pritisak" ostaju ključni za hapšenje optuženih begunaca, a naročito Ratka Mladića.

U govoru pred Odborom za evropske poslove parlamenta u Hagu, Bramerc je rekao da su Mladić i drugi begunac Goran Hadžić "u domašaju" vlasti Srbije.

Bramerc je ponovo naznačio da u Srbiji postoji politička volja za hapšenje Mladića, ali i da na operativnom nivou i dalje ima prepreke da se to ostvari, te da begunci imaju "mreže za podršku".

Odgovarajući na pitanja poslanika da li je saradnja dovoljna za dalje približavanje Srbije EU, Bramerc je kazao da on "ne donosi političke odluke, već iznosi konstatacije na osnovu kojih vlade mogu da donesu odluke".

Kazao je i da ne vidi problem u svakodnevnoj saradnji Beograda u vezi sa pristupom svedocima, arhivama i dokumentima, već u tome što begunci još nisu uhapšeni. Hapšenje begunaca ostaje "najviši prioritet" haškog tužilaštva, naglasio je Bramerc.

Podsećajući da je Mladić na slobodi 15 godina posle genocida nad Muslimanima u Srebrenici, za koji je optužen, glavni tužilac je ocenio da bi nehapšenje bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske bilo "crna mrlja za međunarodnu pravdu".

Ponovio je da je letos srpskim vlastima dao preporuke za unapređenje metoda i resursa potrage nakon što se pokazalo da nisu dale rezultate informacije iz istrage koje su prošlog decembra pobudile njegov "optimizam".

Naglasio je da su vlasti u Beogradu te preporuke usvojile, ali da je potrebno vreme za njihovo sprovođenje.

Glavni tužilac najavio je i da će u novembru posetiti Beograd pre nego što izveštaj o saradnji Srbije Savetu bezbednosti UN 6. decembra u Njujorku. Posle Bramerca koji je odgovarao i na pitanja poslanika, danas popodne će pred istim odborom o perspektivi približavanja Srbije EU govoriti evropski komesar za proširenje Unije Štefan File .

Komentari

Pa gdje je kraj tome uslovljavanju?
Odgovor: NEMA KRAJA DOK POTPUNO NE UNISTE SRBIJU!!!
Sa ovom vladom ("demokratskom") to ce sigurno i uraditi..
Ali, jos ima vremena da se to promjeni..
S vjerom u Boga,
zivjela Srbija.

PS Nadam se da cete objaviti ovaj komentar, posto nekoliko mojih komentara nisu objavljeni.
Ako vam se u tome ogleda ova kvazi demokratija - crna vam je buducnost.

Kao sto to lepo covek rece:"Kraj je kad svi ratni zlocinci budu uhvaceni". Ne znam sta tu nije jasno. Meni licno nije jasno dokle cemo da budemo taoci ove dve izdajice srpstva? Da im je imalo stalo do naroda a ne do svoje gu.... onda bi se predali jos davno a mi bi bili sad negde na pola pregovora za ulazak u EU.