utorak 7. oktobar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Nisam obećao višak autonomije

KOŠTUNICA IMA 63 AMANDMANA NA STATUT

Nisam obećao višak autonomije

NOVI SAD - DSS će podneti 63 amandmana na Predlog statuta Vojvodine, uz poštovanje pune državnosti Srbije i nastojanje da Pokrajina dobije maksimalno moguću autonomiju u datim ustavnim okvirima, saopštili su juče u Novom Sadu najviši funkcioneri te partije.

Predsednik stranke Vojislav Koštunica rekao ja da će amandmani biti „ponuđeni“ sednici Skupštine Vojvodine, zakazane za 14. oktobar“, i ukazao da, ako primedbe ne budu usvojene, „definitivnu ocenu će morati da donese Ustavni sud Srbije“.

- Statutom se ne može širiti autonomija Vojvodine izvan ustavnih normi, niti ona može da ima elemente državnosti - naglasio je Koštunica i dodao da su iz Nacrta izbačene pojedine neustavne odredbe, ali da su u zvaničnom Predlogu, koji će razmatrati Skupština Vojvodine, dobar deo njih ostao.

Koštunica je opovrgao tvrdnje prema kojim je on, kao premijer Srbije, rečju i potpisom garantovao Vojvodini mnogo viši nivo autonomije od onog koji predviđa Predlog pokrajinskog statuta.

- Ja jesam rekao da Vojvodini treba dati maksimalnu autonomiju, koja će omogućiti njen dinamičan i brz razvoj, ali samo u okvirima Ustava Srbije. Nažalost, Predlog statuta Vojvodine je akt koji je sve osim ustavnog, i ja, kao i DSS nikad mu nećemo dati podršku - rekao je on .