ponedeljak 7. maj 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Cesid danas daje konačne procene

Cesid danas daje konačne procene

BEOGRAD - Centar za slobodne izbore i demokratiju (Cesida) danas će održati konferenciju za novinare na kojoj će saopštiti konačnu procenu rezultata izbora, uključujući i podatke sa Kosova i Metohije.

Prema preliminarnim podacima Cesida, predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić osvojio je 26,7 odsto glasova birača, a kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić 25,5 odsto

Najviše mandata u novom sazivu parlamenta, prema prvim procenama pripašće koaliciji "Pokrenimo Srbiju" koju predvodi Srpska napredna stranka - ukupno 72.

Lista "Izbor za bolji život - Boris Tadić", koju predvodi Demokratska stranka, osvojila je 67 mandata, a treća je koalicija SPS-PUPS-JS sa 48 mandata.

Demokratska stranka Srbije osvojila je 20 mandata, sledi lista Preokret sa 19, pa Ujedinjeni regioni Srbije sa 17 mandata, rekao je sinoć programski direktor CeSID-a Marko Blagojević.

Savez vojvođanskih Mađara osvojio je šest mandata, a manjinska lista "Nijedan od ponuđenih odgovora" jedan, dok SRS, po recima Blagojevića, sa osvojenih 4,6 odsto glasova nije prešao cenzus.

On je naveo da je nekoliko lista, prema trenutnim podacima, ispod cenzusa, ali da je moguće da će posle unošenja svih podataka, ipak preći cenzus.

Reč je o uslovnoj proceni, bez rezultata sa Kosova i Metohije, i tek kada se i ti glasovi uzmu u obzir moći će da se govori o konačnoj proceni, dodao je Blagojević.

Juče je u saradnji sa Cesida organizovala praćenje izbornog dana kao i više panela u okviru kojih su o političkoj i ekonomskoj budućnosti Srbije govorili eminentni domaći stručnjaci.