četvrtak 7. mart 2013.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > SNS podnela zahtev za vanredne izbore u Vojvodini

SNS podnela zahtev za vanredne izbore u Vojvodini

NOVI SAD - Srpska napredena stranka (SNS) predala je danas u Skupštini Vojvodine zahtev za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora i zatražila da predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić podnese ostavku, kako bi bili stvoreni i formalni uslovi da izbori budu raspisani.

Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je uoči sednice pokrajinske skupštine da je aktuelna većina u Skupštini Vojvodine izgubila legitimitet što je, kako je rekao, potvrđeno i na nedeljnim dopunskim izborima naglasivši da za raspisivanje izbora ima vise razloga.

“Svesni smo da nema formalnih uslova za raspisivanje pokrajinskih izbora, ali želimo da otvorimo dijalog o tome da je legitimitet pokrajinske vlade potpuno izgubljen”, rekao je Mirović napominjući da vanredni izbori u Vojvodini mogu da budu održani u narednih šest meseci ili godinu dana, odnosno pre isteka punog mandata ove pokrajinske vlasti.

Predlog SNS za raspisivanje vanrednih izbora za izazvao je različita reagovanja poslanika u pokrajinskom parlamentu.

Predsednik Poslaničkog kluba Demokratske stranke (DS) Borislav Novaković rekao je novinarima uoči početka zasedanja Skupštine AP Vojvodine da je većina u Skupštini stabilna i da nema razloga za raspisivanje izbora.

"Zahtev SNS predstavlja šegačenje sa izbornom voljom građana. Većina u Skupštini je stabilna i ima 76 poslanika. Dopunski izbori održani minule nedelje ništa nisu promenili, osim što je SNS dobio jednog poslanika, a SPS izgubio", rekao je Novaković.

Predsednik Poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine Branislav Bogaroški, takođe, smatra da je većina u pokrajinskom parlamentu stabilna i da vanredni izbori nisu potrebni.

"Inicijativa za raspisivanjem vanrednih izbora nije bila tema na kolegijumu Skupštine, već je podneta nekoliko minuta pre početka zasedanja Skupštine, što je neozbiljno, imajući u vidu važnost teme", naveo je Bogaroški.

On je dodao da se izborima održanim pre pet dana u Apatinu, Srbobranu i Zrenjaninu ništa nije promenilo što bi moglo uticati na raspored snaga u Skupštini AP Vojvodine. Na pitanje novinara kako vidi obrazloženje zahteva za raspisivanje izbora Bogaroški je istakao da su to teme kojima pre svega treba da se bave državni organi i tek kada oni, kako je rekao, utvrde nečiju eventualnu odgovornost, onda se o njima može raspravljati.

Poslanica u Skupštini AP Vojvodine iz redova Srpske radikalne stranke Marijana Četojević je istakla da bi Vojvodina morala da bude jedna izborna jedinica i da bi izbori morali biti po proporcijalnom sistemu.

"Dodatni izbori prošle nedelje skupo su koštali građane Vojvodine, a da su izbori bili po proporcijalnom sistemu, onda se ovi prošle nedelje ne bi ni održali, jer bi po automatizmu u Skupštinu kao odbornici ulazili prvi naredni sa liste kandidata", kazala je Četojevićeva, ističući da se u Vojvodini ne bi trebalo trenutno raspravljati o novim izborima, već o promeni izbornog zakona. Ona je za sledeću sednicu parlamenta Vojvodine najavila da će radikali podneti inicijativu za promenu izbornog zakona.