subota 6. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Izetbegović: Nastavljam politiku svoga oca

Izetbegović: Nastavljam politiku svoga oca

BERLIN - Novi član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocenio je da se na Balkanu stvara nova atmosfera što potvrđuje zajednički susret u Vukovaru predsednika Srbije Borisa Tadića i predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

"Nije to samo simbolika, jer su ratovi na Balkanu davno prošli i krajnje je vreme da se otvore bolje perspektive", poručio je Izetbegović.

Izetbegović i predsednik SDA Sulejman Tihić boravili su u službenoj poseti Berlinu, gde su sa najvišim nemačkim zvaničnicima razgovarali o zaustavljanju procesa destabilizacije BiH, preneo je Dojče vele.

Izetbegović je zatražio je od nemačke kancelarke Angele Merkel da ubrza evropski put Bosne i Hercegovine i "zaustavi procese i teške reči koje ponovo vode ka destabilizaciji stanja u zemlji", koja se "ponovo našla na raskrsnici".

"Nemačka je najjača evropska zemlja i trebalo bi da bude zainteresovana da ima uticaja u celoj Evropi", rekao je Izetbegović posle razgovora sa Merkel i dodao da nemačka kancelarka smatra da bez Balkana Evropska unija nije celovita.

U politici će, kaže, "slediti stope svoga oca" Alije Izetbegovića. Uzor mu nisu predsednici dve susedne zemlje koji su okarakterisani kao lideri pomirenja.

„Ja mogu da nastavim da radim ono što je radio moj otac. On je bio čovek mira i žao mi je što je uopšte bio u situaciji da vodi rat. Želim da u Bosni i Hercegovini nastavim njegovu politiku, i on je meni dovoljan primer, uz dužno poštovanje prema Tadiću i Josipoviću", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je poručio svojim političkim neistomišljenicima da u njemu imaju sagovornika, ako ga žele i hoće. Nema nameru, kaže, da se svađa i prepucava, niti želi da provocira.

Komentari

Hej covece daj zabremzaj malo, pa nismo mi svi pali sa meseca na tjeme pa nam se pamet pomutila. Sto nije vezao muslimansku zastavu sa srpskom nego bas sa sahovnicom kad je zelio mir. Sto se sluzio lazima kako bi satonizirao srbe. Koliko ste zlocinaca procesuirali. Dali su se vojnici iz dobrovoljacke sami izmedju sebe pobili kad niko zaa to ne odgovara. Nema vise srbina koji je prosao ovaj rat a da moze da poveruje muslimanu, daleko vam kuca.

Patriota,
nisi samo napisao čiji si patriota. Ako si patriota Srbije, onda bi dobro bilo da radiš onako kako govoriš - to jest, da pustiš na miru BiH i "muslimane", kako kažeš. Da se ne mešaš u njihovu politiku i državu. Ne znam zašto ne koristiš zvanične nazive nacija: Bošnjak, Srbin, Hrvat, Jevrej, Rom itd., koji žive u BiH. Muslimani su religijska odrednica. U pravu si da je BiH trebala procesuirati sve zločince, bilo koje su vere i nacije. Međutim, pogrešno je unapred ocrnjivati dobre namere mlađeg Izetbegovića. Zašto ne saslušati šta čovek kaže i pratiti kako će se ponašati kasnije. Nekad se moraju ljudi pomiriti. Ja mislim: što pre, to bolje.

Pa jeste jeste,tata je bas bio pravi mirovnjak pa je tako davao izjave tipa " ja nikada necu zrtvovati nezavisnost Bosne i Hercegovine za mir ali cu ako treba da zrtvujem mir za nezavisnost Bosne i Hercegovine. To je isti onaj tata koji je vrsio smotru mudzahedina koji su mahali sjekiricama i sabljama i sjekli srpske glave.Pravi mirovnjak nema sta, a sin kaze da ce da sljedi politiku svoga oca,cuvajte se Srbi!