subota 6. novembar 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > File pozdravio susret Tadića i Josipovića

File pozdravio susret Tadića i Josipovića

BRISEL - Evropski komesar za proširenje Štefan File pozdravio je susret predsednika Srbije i Hrvatske Borisa Tadića i Ive Josipovića u Vukovaru i Paulinom Dvoru kao "važan korak ka pomirenju na zapadnom Balkanu".

"Ovakva mesta trebalo bi da postanu simboli pomirenja i primer za čitav Zapadni Balkan. Mi pridajemo posebnu važnost dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji kao delu procesa stabilizacije i pridruživanja. Rukovodstva Srbije i Hrvatske učinila su mnogo tokom protekle godine, uključujući potpisivanje nekoliko važnih bilateralnih sporazuma o saradnji u domenu policije, odbrane i izručivanja osoba osumnjičenih za ozbiljna krivična dela. Očekujemo da će se ovaj uzoran posao nastaviti", dodao je File.

File je ocenio da bi novi elan koji su bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske dobili mogao da pomogne u rešavanju otvorenih međusobnih pitanja u istinskom evropskom duhu.

"Budućnost i Hrvatske i Srbije jeste u EU, u Uniji u kojoj je pomirenje jedna od osnovnih stvari", dodao je evropski komesar.