subota 6. oktobar 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Ivica Dačić: Podela Kosova jedino pravo rešenje

Ivica Dačić: Podela Kosova jedino pravo rešenje

LJUBLJANA - Podela Kosova je jedino pravo rešenje, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić.  

Srpski premijer je naglasio da je reč o njegovom ličnom stavu i da na njemu ne insistira, jer "svoje stavove ne može nametati kao one koje bi prihvatila cela Srbija ili međunarodna zajednica." 

"Još uvek mislim da je to najbrže, najbolje i najpravednije rešenje, koje je prihvatljivo kako za Albance tako i za Srbe, jer uvažava njihove legitimne interese," rekao je predsednik vlade Srbije i dodao da se "vlada naravno zalaže za mirno rešenje i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine". 

Taj dijalog bi "prema našem mišljenju morao obuhvatiti i politička, a ne samo tehnička pitanja", dodao je Dačić. 

Srpski premijer je, takođe, ocenio da nezavisnost Kosova "ne može biti potpuna ukoliko ne bude saglasnosti i dogovora sa Srbijom." 

"Na kraju krajeva, Kosovo nije članica Ujedinjenih nacija (UN), a Evropska unija (EU) istrajava na rešavanju kosovskog pitanja. Kada bi ta priča bila završena verovatno se njom ne bismo više bavili," rekao je on. 

Dačić je još rekao da Beograd želi da nastavi dijalog sa Prištinom na najvišem političkom nivou, da će vlada zajedno sa predsednikom države formirati nacionalnu politiku prema Kosovu, kao i da EU mora da definiše teme dijaloga. Srpski premijer je, pored ostalog, ponovio da EU od Srbije ne očekuje priznanje Kosova. 

"Sa mnom o takvom zahtevu u Briselu niko nije razgovarao ni zvanično ni nezvanično," rekao je još Dačić i ocenio da je potrebno naći rešenje "koje bi sačuvalo srpske nacionalne državne interese na takav način da Srbiji neće biti potrebno priznanje Kosova, kao i njenu evropsku perspektivu." 

"Postavljanje Srbije pred dilemu da, ako želi da uđe u EU, mora da prizna nezavisnost Kosova je veoma štetno, jer jača ionako sve prisutnije antievropsko raspoloženje," rekao je srpski premijer. 

Dačić je kazao i da ga je slovenački premijer Janez Janša pozvao da u novembru poseti Sloveniju, kao i da su dvojica šefova vlada telefonom razgovarali i o produbljavanju odnosa između dve države. Dačić je dao intervju za "subotnji prilog" slovenačkog lista Delo.