ponedeljak 6. oktobar 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Na svakog ministra po jedan savetnik

GLAS ISTRAŽUJE : KO KOGA SAVETUJE U NEMANJINOJ ULICI I KOLIKO TO KOŠTA PORESKE OBVEZNIKE SRBIJE

Na svakog ministra po jedan savetnik

Plate posebnih savetnika su do 90 hiljada dinara. Za njih 33, koliko ih zasada ima, mesečno iz džepa poreskih obveznika ode skoro tri miliona dinara. Nekim ministrima je dozvoljeno da angažuju čak tri, dok neki nemaju ni pravo na posebnog savetnika. Ima „slučajeva“ i da, iako im odluka vlade to omogućuje, ministri ne žele da im iko „soli pamet“

BEOGRAD - Osim čitave svite u kabinetima, ministrima je odlukom vlade Mirka Cvetkovića od 11. jula dozvoljeno i da imaju po kojeg posebnog savetnika. Tačnije, za celu vladu odobren je 61 savetnik. A plate su im prava sitnica - do 90 hiljada dinara. Na (ne)sreću, nisu svi ministri iskoristili pravo, ili bar ne u celosti, pa tako za njih 33 mesečno iz džepa poreskih obveznika ode 2.970.000 dinara - ako su ministri darežljivi, pa svojim savetnicima daju maksimalno dozvoljenu sumu. Nih 33 na 27 članova vlade.

Prvo, premijeru pomažu tri savetnika - jer nije mala stvar biti na čelu vlade.

Te desne ministarske ruke nisu u radnom odnosu u ministarstvu, već se njihova prava i obaveze uređuju ugovorom, a naknade za rad ne mogu biti veće od iznosa koji se dobija množenjem neto osnovice i koeficijenta za obračun plate onog savetnika potpredsednika vlade koji je u radnom odnosu u Nemanjinoj 11.

A svi ministri nemaju jednaka prava - nekima je dozvoljeno da angažuju čak tri, dok neki nemaju ni pravo na posebnog savetnika. Ima „slučajeva“ i da, iako im odluka vlade to omogućuje, ministri ne žele da im iko „soli pamet“. Mada nije preciziran bilo kakav kriterijum kojim bi se ministri rukovodili prilikom njihovog izbora, baci li se pogled na sastav kabineta, ne može, a da se ne primeti da su najbliži savetnici uglavnom istih „boja“ sa svojim šefovima.

Po tri posebna savetnika mogu da imenuju ministri: spoljnih poslova, odbrane, policije, finansija, pravde, poljoprivrede, ekonomije, ministar za državnu upravu, ministar trgovine, prosvete, zdravlja, rada i socijalne politike, kao i ministar životne sredine i prostornog planiranja.

I VOJA BRAJOVIĆ KOD TADIĆA

Predsednik Srbije Boris Tadić može da se pohvali sa najvećom svitom savetnika - čak šestoro. Oni, kako je „objašnjeno“ na sajtu predsednika Republike, „obavljaju najsloženije analitičke, savetodavne i druge poslove za potrebe predsednika koji se odnose na državno uređenje, izgradnju i funkcionisanje političkog sistema i inicijativu za donošenje novih i primenu postojećih zakona, privredna kretanja i razvoj ekonomskog sistema, odbranu i bezbednost, rad Skupštine i vlade...“Tadića savetuju mr Trivo Inđić, dr Gordana Matković, dr Nebojša Krstić, Biserka Jevtimijević-Drinjaković, Jovan Ratković i bivši ministar kulture Vojislav Brajović.

I BIVŠI MINISTRI „UHLEBLJENI“

Da se ministri, ipak, ne uzdaju samo u mišljenja stranačkih kolega, već su radi da čuju glas i proslavljenih ljudi iz struke, pokazuje, na primer, to što je Nebojša Bradić imenovao slavnog režisera Gorana Markovića za svog savetnika. Premijer Mirko Cvetković oslonio se na ekonomistu Jurija Bajeca, a Sašu Dragina savetuje proslavljeni poznavalac poljoprivrede Zaharije Trnavčević. Zanimljivo je da bivši ministri savetuju sadašnje, pa se tako Božidar Đelić oslanja na Anu Pešikan i Dragana Domazeta.

Ministar rudarstva i energetike, ministar za infrastrukturu, za nauku i tehnološki razvoj, omladine i sporta, telekomunikacija, kulture, ministar za NIP i za Kosmet - mogu imenovati po dva posebna savetnika, dok čelnici resora vera, dijaspore i ljudskih i manjinskih prava - po jednog.

Potpredsednici vlade koji obavljaju i ministarsku funkciju mogu da imenuju samo onoliko posebnih savetnika koliko je dozvoljeno za njihova resorna ministarstva.

„Kvotu“ savetnika, za sada, ispunili su ministar vojni Dragan Šutanovac, ministar nauke Božidar Đelić, ekonomije Mlađan Dinkić, rudarstva Petar Škundrić, telekomunikacija Jasna Matić, kulture Nebojša Bradić, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić i za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.
Iako ima pravo na tri, šef diplomatije Vuk Jeremić još nije zaposlio nijednog savetnika. Osim njega, među „štedišama“ je i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, prosvete Žarko Obradović, za NIP Verica Kalanović, ministar za Kosmet Goran Bogdanović, ministar vera Bogoljub Šijaković i za dijasporu Srđan Srećković.

Mada ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin nije obuhvaćen odlukom vlade, te nije jasno koliko mu savetnika „sleduje“, u ministarstvu kažu da planiraju troje.
Ipak, posebni savetnici su samo delić ministarskih ansambala, jer se titula savetnika dodeljuje svakom zaposlenom u ministarstvu sa višom stručnom spremom i radnim stažom od jedne do tri godine. Ono što su nekada bili državni činovnici, danas su - savetnici. Tako, koliko god računali, do konačne brojke savetodavaca vlade teško je doći. Jer, ima tu i pomoćnika, sekretara, šefova kabineta, protokola...

Komentari

Pa sta ce nam ministri koji nemaju pojma o poslu za koji su postavljeni,promenite ih i stavite savetnike na nihovo mesto !Bit ce i jeftino i korisno !Za obicnog cistaca mora da radnik zna svoj posao -bez savetnika , inace dobije otkaz kao i na sva ostala radna mesta !A ovi LEZILEBOVICI pojma nemaju o poslu a primaju velike pare ! Mnogi bi trebali od njih na vreme da nauci kako se barata sa krampom !