nedelja 6. septembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Izbori na proleće!

OPOZICIONE STRANKE SA POLITIČKE MAPE SRBIJE SVE SIGURNIJE U PROMENE

Izbori na proleće!

Strateška partnerstva koja DS potpisuje sa strankama tipa DHSS i SDPS, kao i najavljeni sporazum sa LDP, nagoveštavaju izbore, koji bi trebalo da se održe u maju sledeće godine

BEOGRAD - Dokaz da su izbori blizu je i ubrzano ukrupnjavanje političke scene u Srbiji, kao i strateška partnerstva koja DS ovih dana potpisuje sa DHSS Vladana Batića, uz najavu sličnih sporazuma sa SDPS Rasima LJajića i LDP Čedomira Jovanovića, smatraju predstavnici opozicije. Vlast je, međutim, uverena da će opstati ceo mandat, iako su slične tendencije u novijoj prošlosti jasno ukazivale na neophodnost raspisivanja vanrednih izbora.
Dragan Jovanović, potpredsednik Nove Srbije, uveren je da će izbori biti održani na proleće.

Trivanova (DS): Ne razmišljamo o tome!

Jelena Trivan, portparol DS, odbacuje svaku pomisao na vanredne parlamentarne izbore.
- Niko u ovom trenutku ne razmišlja o izborima, to vam odgovorno tvrdim. Vlada će izgurati ceo mandat. Što se tiče ukrupnjavanja političke scene, to je prirodan proces normalan u svim evropskim zemljama. I u Srbiji treba da se iskristališu dva bloka s centralnim, vodećim partijama - pojašnjava Trivanova.


- Svi čelnici vladajuće koalicije govore da od izbora nema ništa, a svedoci smo njihovih grčevitih priprema za što bolju startnu poziciju. Sve je to presipanje iz šupljeg u prazno. Pokušavaju da se domognu još nekog glasa, pa potpisuju sporazum s nekakvom DHSS koja nema ni opštinske odbore. Ne bi me čudilo da i s odbeglim radikalom Jovanom Damjanovićem potpišu neki grandiozan sporazum. I Dinkić, koji više nema ni 0,0001 odsto glasova, sada nešto pokreće. Sporazum sa MMF je na klimavim nogama, što će završiti krahom vladajuće koalicije i raspisivanjem izbora - smatra Jovanović.
Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS, smatra da približavanje DS i DHSS ima veze s opstankom vlade, ali da bi tek saradnja sa LDP bi mogla biti uvod u izbore.
- Sporazum s Batićem je potpisan da bi učvrstio vladu, jer im je taj jedan glas bitan. Ako dođe do sporazuma sa LDP, onda priča o izborima ima smisla. Reč je o strankama slične političke orijentacije. Srbiji su izbori neophodni, bez njih ćemo načisto propasti. Vlast je uzurpirala sve pore društva, a imamo nemaštinu, nezaposlenost, pad standarda... - nabraja Aligrudić.
Borislav Pelević, poslanik SNS, kaže da DS okuplja male stranke oko sebe kako bi izbegla izbore, ali da će do njih doći pod uticajem narodnog nezadovoljstva socijalnom situacijom.
- Te male stranke koje okuplja DS zapravo su rezervni pioni Borisa Tadića. Međutim, zalaganja Borisa Tadića su uzaludna, jer će ih lavina radničkog nezadovoljstva primorati da raspišu izbore. Oni su svesni da s Dinkićem više ne mogu. Sve u svemu novi izbori su nam neizbežni - ocenjuje Pelević.
S druge strane, poslanik SPO Aleksandar Čotrić ne smatra da će uskoro biti novih izbora.
- Približavanje Batića i LJajića demokratama ima veze sa preregistracijom stranaka, a ne sa novim izborima. Što se tiče SPO, mi imamo korektnu i dobru saradnju sa DS. Evropske integracije su naše vezivno tkivo i nadam se da će naša saradnja prerasti u strateško partnerstvo - najavljuje Čotrić.
I socijalista Đorđe Milićević smatra da će ova vlada izgurati ceo svoj mandat.
- Daleko smo od novih izbora, jer su nam u ovom trenutku prioriteti politička i ekonomska stabilnost. Prvu smo ostvarili, na redu je ekonomska, na kojoj intezivno radimo. Koalicija SPS-PUPS-JS ne plaši se novih izbora, ali tvrdimo da oni u ovom trenutku nisu realni i da se njima ništa ne bi poboljšalo - naglašava Milićević.

Komentari

Ако ДС ступи у коалицију са Чедистима ЛДП-ом никада више неће имати мој глас?

Dijaspora stvarno nezna ko s kim moze.Ali sigurno zna da ovako vise ne moze,posle svih ovih godina.Zemlja je rasturena iznutra.Zaduzena sa gomilom nesposobnog(profesionalnog)drzavnog aparata.Izlagana i pljackana dugi niz godina.Najbolnije za nju je sto joj pred ocima i pod maskom demoratije rasturaju i prodaju dedovinu ti isti EU demokrate.Izmisljajuci razne istine,ko da ona nezna sta se i gde dogadja i kakvi su zakoni i istine na zapadu.Lazuci one ljude u domovini da sa ulaskom u EU i putovanjima sve ce da rese i da odmah se obogate.Kraj i izlaz su izbiri,a ako ovi novi se ne opasulje.Bog neka nam je na pomoci........nasi politicari su sampioni u laganju.......ovog puta mora da postanu sampioni u radu..............ili,morace da beze iz drzave......nemaju gde.....cekamo ih.