nedelja 6. septembar 2009.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačićev predlog dobio podršku

IDEJU LIDERA SPS O FORMIRANJU STRUČNE GRUPE KOJA BI IZRADILA NOVI ZAKON O INFORMISANJU POZDRAVILA VEĆINA STRANAKA I NOVINARSKIH UDRUŽENJA

Dačićev predlog dobio podršku

BEOGRAD - Lider SPS Ivica Dačić predložio je formiranje stručne radne grupe koja bi izradila novi zakon o informisanju, a njegova inicijativa naišla je na podršku u novinarskim udruženjima, ali i na sumnju među pojedinim predstavnicima opozicije. Dačićev predlog je da se radna grupa formira odmah, a da u njoj uzmu učešća predstavnici države, udruženja novinara, ali i međunarodnih institucija. Nino Brajović, doskorašnji predsednik UNS, misli da bi realizacija ideje mogla da počne vrlo brzo i da bi razgovori o tome mogli početi već iduće nedelje.

Gaće: Čedin predlog bolji

Nadežda Gaće, predsednica NUNS, kaže za Glas javnosti da oni nisu zainteresovani za grupu kakvu predlaže Dačić, već za grupu koja bi radila sveobuhvatnu medijsku strategiju, što je predloženo na preliminarnom sastanku stranke LDP i Ministarstva kulture pre deset dana.
- Razgovori su već počeli i na toj radnoj grupi bi se raspravljalo o radiodifuziji, oglašavanju, izdavaštvu i, naravno, o Zakonu o informisanju. Ispred NUNS bi učestovali Dragan Janjić i ja, a bili bi i predstavnici ANEM, raznih medijskih i novinskih udruženja. Svako bi imao po dva predstavnika. Naravno, bilo bi i stručne javnosti i fakultetskih profesora - ističe Gaće.


- U toj grupi učestovali bi ljudi od ugleda i struke, među njima i članovi radne grupe Ministarstva kulture koji su zaobiđeni prilikom izrade zakona. To su profesori Vladimir Vodinelić i Rade Veljanovski, ali bi tu bilo mesta i za mnoge druge stručnjake, predstavnike UNS, NUNS i svih važnijih medija. Taj predlog treba uskladiti sa evropskim standardima, pa bismo pozvali i nekog iz evropskih institucija - najavljuje Brajović. On kaže da se grupa ne bi bavila pitanjem ustavnosti zakona, jer bi inicijativa pred Ustavnim sudom bila pokrenuta i pre formiranja grupe. Brajović veruje da bi novi predlog zakona ove grupe dobio podršku većine u Skupštini.
- Voleo bih da vidim koji su to argumenti vlasti da ne prihvati zakon koji predlažu stručnjaci i koji je usklađen sa evropskim standardima - poručuje Brajović.
Dragan Marković Palma, čija je Jedinstvena Srbija sa svoja tri poslanika jedina iz vlasti glasala protiv Dinkićevog zakona, kaže da je Dačić spomenuo ovu ideju, ali da želi da vidi kako će to biti realizovano.
- Ne znam da li taj novi predlog može biti usvojen. Ako bude bolji od ovog, svakako ću glasati za njega - naglašava Palma.
Radikalka Vjerica Radeta, član Skupštinskog odbora za ustavna pitanja, nije ubeđena u ozbiljnost Dačićeve ideje.
- Ne verujem da ći biti išta od toga, osim ako ne žele u međuvremenu da se po upravo usvojenom zakonu obračunaju s medijima, a tu spada i Kurir. Mislim da se ovde radi o politikantstvu, jer, da je htela, vlada je mogla da povuče ovaj zakon - smatra Radeta. Ona dodaje da je potrebno da nadležna ministarstva rade svoj posao i donose predloge zakona, uz obavezne konsultacije sa eminentnim stručnjacima.