subota 6. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Galuči: Tačija guraju u rat za sever

Galuči: Tačija guraju u rat za sever

BEOGRAD - Konflikt na Kosovu može lako eskalirati. Kosovski Albanci mogu biti ohrabreni da nastave sa pritiskom i pokušavaju da provociraju situaciju koja bi opravdala oružane akcije protiv Srba sa severa. Izgleda da je Tači krenuo tim putem, kaže Džerard Galuči za Vesti bivši predstavanik UN u Kosovskoj Mitrovici.
 
Galuči navodi da je prerano govoriti o menjanju granica Kosova, ali da provokativno ponašanje i retorika povećava šanse za to.

Galuči podvlači, navode Vesti, i da je Kfor izašao iz okvira svog mandata. O ponovnom angažovanju mirovnjaka UN, on objašnjava da bi Rusija i Kina u Savetu bezbednosti mogle da traže da se preispita predaja mandata UN Euleksu, ali da predsednik Boris Tadić ne želi da uradi nešto, zbog čega bi EU bila nezadovoljna.
 
On smatra da je najbolje rešenje povratak dijalogu i kaže da nije siguran koje države su podržale slanje specijalnih jedinica na sever Kosova.

- Ne mogu da kažem sa sigurnošću koje države su možda bile uključene ili konsultovane, ali bilo bi teško poverovati da američka ambasada u Prištini nije bila svesna tih poteza. Ako nisu za njih znali, onda je SAD očigledno totalno van žiže i ne vide dešavanja na Kosovu. Ako je ambasada SAD znala, i nije učinila ništa da zaustavi opasnu provokaciju, onda je bila saučesnik
 
Cilj svih država koje podržavaju slanje specijalne policije, a na tom spisku mogu biti i Velika Britanija i Nemačka, mogao bi biti da umire kosovske Albance, pomognu Tačiju da stekne političku prednost, i možda da još jednom tesitiraju teoriju da bi se silom Srbi na severu predali -  kaže Galuči.
 
On je istakao da je prerano reći da li verovatna podela Kosova.
 
- Prerano je reći, ali dinamika kojom je krenula Priština, provokativnim ponašanjem i retorikom, povećava šanse. Biće potrebno vreme, strpljenje, dobra volja i korisno i pozitivno učešče međunarodne zajednice da se pronađe druga formula, kao što je oblik specijalne autonomije za sever unutar Kosova, nešto što ide malo dalje od Ahtisarijevog plana. Podela je verovatna ukoliko svi, međunarodna zajednica i dve strane, na kraju ne uspeju da pronađu prihvatljivo rešenje prihvatljivo za status Kosova. To može biti i rezultat provokacija sa bilo koje strane, koji će dovesti do obnavljanja sukoba. Nasilna podela može biti veoma krvava i zapaliti strasti širom Balkana. Sve međunarodne elementi koji deluju na Kosovu na osnovu Rezolucije 1244 - Kfor, Euleks, UN - trebalo bi da uradi sve što je moguće da se spreče takav scenario. Pre svega, to znači ne zauzimaju strane i spreče i obuzdaju provokacije.
 
Zašto bi zapadne zemlje prihvatile podelu, ukoliko snažno podržavaju "status quo"?

- Zapadne zemlje se protive podešavanju granica Kosova jer je to najlakše rešenje za njih. Očigledno, čudno ponašanje Kfora, naročito Amerikanaca, kako izgleda, da sprovedu blokadu Prištine na severu, sugeriše da će uložiti veliki napor da zadrže svoj "status quo". Zapravo, taj "status quo" ne postoji.