subota 6. avgust 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dajmelova: Tači mora da se urazumi

Dajmelova: Tači mora da se urazumi

BEOGRAD - Potezi kosovske vlade ne doprinose smirivanju tenzija, a njihovo ponašanje tokom poslednje dve nedelje bilo je kontraproduktivno, izjavila je stručnjak nemačkog Društva za jugoistočnu Evropu Johana Dajmel.

 „Vrlo se nadam da će pre svega (kosovski premijer Hašim) Tači da se urazumi, jer eskalacija poslednjih dana ni na koji način ne predstavlja pozitivan doprinos kada je reč o daljim priznanjima Kosova. Kurs kojim se on trenutno kreće je vrlo nacionalistički, i on ne može ostati na ovom stepenu eskalacije", rekla je Dajmel za Radio Dojče vele.

Ona je podsetila da suverenost Kosova ne postoji na čitavoj teritoriji, jer je i dalje na snazi rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, a u Ustavu Srbije piše da je Kosovo sastavni deo srpske države.

"Tako ovde imamo sudar dva koncepta pri čemu oba legalistički gledano imaju svoje opravdanje. Dokle god severno Kosovo bude u stanju zamrznutog konflikta, dokle god to bude jabuka razdora, dokle god Ahtisarijeve odredbe Izjave o nezavisnosti i Ustava nisu prihvatljive za Srbe na severu Kosova, to će predstavljati problem", kaže ekspert Društva za jugoistočnu Evropu.