sreda 6. jul 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sud: Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici

Sud: Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka u Srebrenici

HAG - Holandski Apelacioni sud doneo je odluku da je država Holandija odgovorna za smrt tri Bošnjaka, jer ih je 1995. holandski kontingent mirovnih snaga UN predao pripadnicima Vojske Republike Srpske.
Holandski Apelacioni sud je danas odlučivao o žalbi  Srebrenčana na presudu Okružnog suda koja glasi da Holandija nije povredila obavezu da zaštiti njihove bližnje time što ih je predala snagama VRS.

Sud je utvrdio da je Holandija odgovorna za smrt članova porodice Hasana Nuhanovića, prevodioca Ujedinjenih nacija, koji je izgubio oca, majku i mlađeg brata, te za smrt Rize Mustafića koji je bio zaposlen kod holandskog bataljona zaštitnih trupa Ujedinjenih nacija.
"Sud je doneo odluku da je država Holandija odgovorna za smrt ovih ljudi, jer ih je holandski kontingent mirovnih snaga UN predao", navodi se u saopštenju iz suda u Hagu.

Holandski vojnici iz UN bili su zaduženi za Srebrenicu u julu 1995. godine kada je Vojska Republike Srpske (VRS) preuzela ovaj grad.

Holandska vlada, koja se proteklih godina suočila sa nekoliko tužbi zbog dešavanja u Srebrenici, uvek je insistirala da su UN ostavile na cedilu njihov kontingent, koji nije imao nikakvu podršku iz vazduha.