sreda 6. jun 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Stejt department: U Srebrenici bio genocid

Stejt department: U Srebrenici bio genocid

SAD su sugerisale Nikoliću da bude konstruktivan u odnosu na regionalna pitanja

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države (SAD) osuđuju nedavnu izjavu novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića u kojoj se negira genocid u Srebrenici, saopštio je Stejt department i podsetio da je Međunarodni sud pravde zaključio da je u Srebrenici počinjen genocid i istakao da se to ne može negirati.

U saopštenju, koje je potpisao zamenik portparola Mark Toner, navodi se da se "genocid u Srebrenici ne može subjektivno tumačiti, jer se radi o definisanom kriminalnom činu koji je Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju potvrdio u konačnim i obavezujućim presudama u više slučajeva".

"Međunarodni sud pravde je, takođe, zaključio da je u Srebrenici počinjen genocid. To se ne može negirati", navodi se u saopštenju koje prenosi Glas Amerike.

Stejt department je sugerisao Nikoliću da bude konstruktivan u odnosu na regionalna pitanja, naglašavajući da "neutemeljene izjave o Srebrenici i drugim ratnim zločinima" ne doprinose stabilnosti i pomirenju u regionu.

Sjedinjene Države pozivale su sve činioce da odgovornim postupcima podrže saradnju i pomirenje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u intervjuu Televiziji Crne Gore, koji je emitovan 31. maja, da u Srebrenici nije počinjen genocid.