petak 6. maj 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Bramerc iduće nedelje u Beogradu

Bramerc iduće nedelje u Beogradu

HAG - Glavna tema posete glavnog tužioca Tribunala u Hagu Serža Bramerca (Serge Brammertz) Beogradu iduće nedelje, biće nehapšenje preostalih optuženih begunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića, rekao je Bramercov savetnik Frederik Svinen (Frederick Snjinnen).
Bramerc će se, po Svinenovoj najavi, u Beogradu, 10. i 11. maja, sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i šefom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.
Zakazani su i razgovori Bramerca sa tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, kao i sa predstavnicima operativnih službi koje tragaju za beguncima.

"Tema razgovora biće saradnja, a naročito nehapšenje begunaca", rekao je Svinen tokom redovnog susreta sa izveštačima iz Tribunala. Nedugo posle posete Srbiji tužilac Bramerc poslaće izveštaj Savetu bezbednosti UN koji će 6. juna predstaviti u govoru pred Savetom u Njujorku.
 U izveštaju Savetu bezbednosti, Bramerc će, kao i do sada, oceniti u kojoj meri Srbija sarađuje s haškim tužilaštvom u potrazi za Mladićem i Hadžićem, ali i u dostavljanju dokumenata i omogućavanju pristupa arhivama i svedocima.
 

Od Bramercove ocene zavisiće dalji koraci u približavanju Srbije Evropskoj uniji koja ubrzavanje integracije uslovljava hapšenjem i prebacivanjem begunaca u Hag, prvenstveno generala Mladića. Holandija koja najviše insistira na tom uslovu, naznačila je nedavno da od Bramercove ocene saradnje Beograda u junskom izveštaju zavisi i da li će se i kada na dnevnom redu njenog Parlamenta naći ratifikacija sporazuma Srbije i EU o stabilizaciji i pridruživanju. Delegacija Odbora za evropske poslove Parlamenta Holandije posetiće Beograd od 8. do 10. maja.

Posle nedavnog sastanka sa tužiocem Bramercom, član tog odbora Hari van Bomel (Harry van Bommel) nagovestio je da bi se, ako Bramercova ocena saradnje Srbije bude negativna, moglo desiti da rasprava o ratifikaciji sporazuma ne bude ni stavljena na dnevni red donjeg doma Parlamenta u Hagu.

Komentari

treba krivicna prijava protiv doticnog S.B, - zbog ometanja pravde - "uklanjanja" dokaza o "trgovini organa" na Kim ( izvor K. del Ponte ?)